Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel nummer 7, 19 februari 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Meer hersenen met meditatie

Redactie ZenActueel. Systematisch wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie staat nog in de kinderschoenen. Toch is er al het nodige bewijs dat meditatie positieve effecten heeft op het psychologisch en fysiologisch welbevinden van mensen. Ook is er bewijs dat het beoefenen van meditatie leidt tot verbetering van hogere cognitieve functies en tot veranderingen in de hersenactiviteit. Desondanks is er nog weinig bekend over de mogelijke causale relaties tussen meditatie en de positieve effecten ervan.
Met behulp van hoge-resolutie MRI-gegevens van 44 proefpersonen hebben onderzoekers uit Amerika en Duitsland de onderliggende anatomische relaties tussen langdurige meditatie en de effecten ervan op verschillende hersengebieden onderzocht. De onderzoekers maten significant grotere grijze massa bij mediterenden in de rechter orbito-frontale cortex, evenals in de rechter thalamus en de linker inferieure temporaal gebieden. Daarnaast bleken mediterenden een significant grotere rechter hippocampus te hebben.
Zowel de orbito-frontale cortex als de hippocampus regio’s worden in verband gebracht met regulatie en controle van emoties. Meer grijze massa in deze regio’s bij mediterenden zou dus kunnen bijdragen aan het vermogen om positieve emoties te ontwikkelen, emotioneel stabiel te blijven en mindful gedrag te ontwikkelen. De onderzoekers veronderstellen dat deze veranderingen in de hersenen effecten zijn van langdurige meditatie, onafhankelijk van een specifieke manier van mediteren. Verder onderzoek is nodig om het causale verband tussen meditatie en de ontwikkeling van hersenstructuren verder aan te tonen.
Klik hier voor de originele publicatie: Enhanced brain connectivity in long-term meditation practitioners

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?