Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel, nummer 24, 24 juni 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Ziop-opleidingsbijeenkomst over non-dualiteit

Zen.nl Nederland. Afgelopen zondag was er voor alle zenleraren in opleiding een opleidingsbijeenkomst in Nijmegen. Deze keer spraken Michel Dijkstra, Annewieke Vroom en Rients Ritskes over non-dualisme.
Michel Dijkstra, filosoof en journalist en auteur van het boek Zenboeddhisme sprak over 'Interdepententie en mededogen' waarbij hij met name inging op de Chinese, taoïstische wortels van de traditie, die misschien wel een minstens zo grote uitwerking op het huidige zenboeddhisme dan de Indiase, boeddhistische wortels. Ook het verband tussen het non-dualistische taoïstische denken en mededogen, de praktijk, wist Michel helder onder woorden te brengen. Zie in de ZenActueel van volgende week een iets uitgebreider verslag van Michel's lezing.
Annewieke Vroom, universitair docent comparatieve godsdienstwijsbegeerte aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, sprak over 'Non-dualiteit in de Kyoto-school'. Annewieke besprak het begrip 'leegte', een kernbegrip in de Japanse 'Kyoto-school'. Uit de twintigste-eeuwse Kyoto-school behandelde ze een drietal belangrijke Japanse denkers die een brug wilden slaan tussen het op inwijding gerichte religieuze denken en het op analyse gerichte filosofische denken. Wederom complexe stof die Annewieke op een begrijpelijke en inspirerende manier onder woorden heeft weten te brengen.
Rients Ritskes benaderde het thema non-dualiteit vervolgens op zeer praktische wijze met als hoogtepunt een oefening die velen non-dualiteit aan den lijve deed ervaren (zie foto hieronder).

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 
 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?