Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel, nummer 20, 27 mei 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Zen voor stuiterballen en dromers?

Anke Welten, Zen.nl Dordrecht. Oproep: interviewkandidaten gezocht voor onderzoek naar zenmeditatie bij mensen met ADD en ADHD.
Wie mediteert verbetert zijn concentratievermogen en focus, vindt meer rust en wordt - vaak - gemakkelijker in de omgang, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Maar geldt dat ook voor notoire stuiterballen en dromers, zoals mensen met de diagnose ADD of ADHD?
Op basis van mijn eigen ervaringen en die van enkele anderen die net als ik de diagnose ADHD hebben, Attention Deficit Disorder, onvolledig vertaald als aandachtstekortstoornis, met of zonder H van hyperactiviteit, denk ik van wel. Mede daarom ben ik in opleiding tot zenleraar en startte ik dit jaar, met Hanneke Dijkman en mijn man Erwin Wesseling, een vestiging van Zen.nl in Dordrecht. Diverse vormen van therapie had ik al achter de rug toen ik eind 2011 begon met mediteren, en niets bracht me zoveel meer concentratie, rust en zelfinzicht als meditatie. En als dat voor mij, 'geboren dromer' geldt, waarom zou dat niet voor meer mensen met de zelfde aanleg gelden?
Voor het ledenblad van Impuls-Woortblind, de belangenvereniging van mensen met ADD, ADHD, dyslexie en discalculie, bereid ik een artikel voor over de effecten van zenmeditatie bij mensen met AD(H)D. Later dit jaar, wil ik in mijn afstudeeressay aandacht besteden aan dit onderwerp. Voor het artikel en mijn essay wil ik graag mensen interviewen die de diagnose AD(H)D hebben en die ervaring hebben met (zen-)meditatie. Vragen die ik wil stellen zijn, onder andere: welke effecten merk je of merkte je van meditatie? Welke factoren dragen of droegen bij aan dat effect? Welke factoren staan positief effect juist in de weg? Als je ook medicijnen gebruikt of hebt gebruikt, in hoeverre kun je de effecten van meditatie en medicatie dan met elkaar vergelijken? Kunnen beide elkaar aanvullen of staan ze elkaar juist in de weg?
Ben je of ken je mensen met AD(H)D die ik kan interviewen over hun ervaringen met zenmeditatie? Stuur dan graag een mailtje naar anke@zen.nl. Bij voorbaat hartelijk dank!


 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 
 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?