Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel, nummer 17, 29 april 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Verantwoordingsrede prof. Merel Ritskes-Hoitinga

Redactie ZenActueel. Merel Ritskes-Hoitinga, hoogleraar proefdierkunde en echtgenote van Rients Ritskes, hield afgelopen zaterdag haar verantwoordingsrede. Zij is daarmee de tweede Nederlandse hoogleraar die dat doet. In de aula van de Radboud Universiteit legde ze verantwoording af over haar beleid van de afgelopen jaren en stelde ze concrete doelen voor de komende tien jaar: mondiaal de helft van het aantal proefdieren, een verdubbeling van de kwaliteit (a.d.h.v. ARRIVE richtlijnen) en een verviervoudiging van de patiëntrelevantie van het proefdieronderzoek.
Van de rede is zowel een video-opname op YouTube beschikbaar als een pdf-document met de tekst (klik op 'accountability speech').


Op de stelling in de ZenActueel van vorige week, 'het gebruik van proefdieren is niet zen', reageerden meer dan 100 mensen.

77% is het eens met de stelling en hun keuze wordt als volgt toegelicht:
* Alle gebruik van dieren voor eigen gewin is niet zen. Zelfs niet het houden van dieren voor voeding.
* Dieronteerend, mensonwaardig, zoiets doe je niet.
* Het gebruik van proefdieren moet mondiaal verboden worden. Niet alleen omdat er zo veel betere alternatieven zijn maar het is niet ethisch te verantwoorden.
* Ik vind dat men meer energie zou moeten steken in het ontwikkelen en gebruiken van proefdiervervangende modellen en dat dit moet worden ondersteund door subsidies.
* Ik zou het wenselijk vinden als het ontwikkelen van nieuwe medicijnen/cosmetica/andere producten niet ten koste van dierenlevens zou gebeuren. Dan maar geen nieuwe pil/lipstick.
* Inmiddels weten we dat dieren, net als mensen, gevoelens en emoties hebben en is het niet meer van deze tijd om dieren te onderwerpen aan gruwelijke testen. We hebben andere methoden om te testen, waarbij dieren niet gekweld worden.
* Met uitzondering van die proefdieren die niet lijden onder de experimenten en die een kwalitatief hoogstaand leven kunnen leiden.
* Relativering: kan me wel voorstellen dat het soms niet anders kan (als er alternatieven zijn nooit doen!). Hopelijk kan het dan met aandacht voor het dier als levend wezen!
* Respect voor de intrinsieke waarde van elk leven wezen betekent dat we geen dieren opofferen voor onze gezondheid.
* Wij hebben niet het recht om leed te veroorzaken bij dieren. De Boeddha leerde ons: ieder levend wezen verlangt ernaar om veilig, gezond en gelukkig te zijn. En ik voeg toe: en heeft recht op de vervulling van dat verlangen.
* Wij zijn niet superieur aan dieren.

23% is het oneens met de stelling:
* Als goed onderzoek en goede implementatie leidt tot meer geluk van milieu, dier en mens, dan mag het van mij zen heten.
* Dat kan op een verantwoorde manier en dan alleen als het noodzakelijk is om wetenschappelijk onderzoek (o.a. werking van medicijnen) verder te brengen.
* Door deze proeven zijn er heel veel mensenlevens gered… stop eerst maar eens met het eten van dieren.
* Geen goed geneesmiddelenonderzoek mogelijk zonder proefdieren.
* Proefdieren is beter dan proefmensen.
* Proefdieren gebruiken kan zen zijn, het ligt aan de manier waarop je ze gebruikt.
* We doden ook dieren als we groenten eten, als we prei rooien en transporteren. Als we vele levens kunnen redden dan moeten we soms één of meerdere levens opofferen.
* Zen is geen moraal die voorschrijft wat wel en wat niet mag.

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 
 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?