Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel nummer 4, 29 januari 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Recensie Power zen

Anke Welten, Zen.nl Rotterdam. Uit diverse regionale dagbladen: Inspannen om daarna beter te ontspannen? Dat kan bij Power zen, een Nederlandse uitvinding op basis van eeuwenoude tradities. Toegegeven, het voelt raar: 25 minuten lang door je knieën buigen, je voorhoofd op de mat leggen en dan je handen omhoog brengen. En dat alles in gewijde stilte. Moet dit? Nee, niets moet, daar is zenleraar Freek Turlings duidelijk over. Ook niet dat je je gedachten stopzet, bijvoorbeeld. ‘Merk op wat er gebeurt, verder niet.’ Na een buiging of vijftien ga ik mee in de cadans van de groep. Dit is sporten, voel ik aan mijn protesterende spieren, maar de flow van de groep geeft energie.
108 buigingen heet deze oefening, maar volgens Freek buigen we in 25 minuten vaker. De naam is symbolisch, en hij weet niet waar die 108 vandaan komt. ‘Net als mediteren, komt deze oefening uit de eeuwenoude zentraditie. De combinatie, in een strak opgebouwd programma van een dik uur, in stilte en sportkleding, is nieuw.’ Rients Ritskes van de landelijke zenschool Zen.nl heeft de formule ontwikkeld. Inspanning vooraf maakt de ontspanning intenser, is het idee.


In de groep vind ik de stilte ongemakkelijk, maar de nawerking is aangenaam. De rest van de dag lijkt stilte oproepbaar zodra ik er behoefte aan heb.
Sfeer in de les
Plus: De traditionele oorsprong, het buigen, de stilte en het groepsritme geven de oefeningen een extra dimensie. Min: Van de strakke inrichting tot en met de buiging voor het afsluitende kopje thee in stilte - zenrituelen kunnen streng overkomen.
Snel aan te haken
Plus: De oefeningen zijn eenvoudig te volgen, mits je geen fysieke beperking hebt. Je kunt ze ook gemakkelijk thuis doen. Min: Maar doe je dat ook? Geduld is belangrijk. Regelmatig lessen volgen zal helpen.
Kwaliteit van de leraar
Plus: De docent, ontspannen en deskundig, en de entourage dragen bij aan de beleving. Min: Geen idee hoe de docenten van de lessen in onder meer Apeldoorn, Den Bosch, Nijmegen en Tilburg les geven.
Prijs kwaliteit
Plus: Een losse les kost 10 euro - minder als je een strippenkaart koopt. Min: Ruim een uur klinkt misschien kort, maar gezien de intensiteit is dat echt wel genoeg.
Eindoordeel
Zeker de moeite waard: ****

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?