Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel nummer 5, 5 februari 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Depressieklachten, voorkom ze liever

Redactie ZenActueel. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mindfulness behulpzaam is bij het voorkomen van terugval in depressie. Joël van Aalderen van het Radboudumc promoveerde op 8 januari jl. op onderzoek waarmee hij aantoonde dat mindfulness ook positieve effecten heeft op actuele depressieklachten. De methode kan daarmee volgens de onderzoeker een goede aanvulling zijn op behandeling met antidepressiva.

Mindfulness effectief bij actuele depressie
Volgens cijfers van de Hersenstichting kampen 640.000 mensen in Nederland met depressie. Voor veel patiënten is dit een terugkerend fenomeen. Depressie is daarmee een potentieel chronische aandoening met een grote mate van lijden. Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is begin 2000 ontwikkeld als instrument om te voorkomen dat depressies terugkeren. Dit is een acht weken durende training die zo een alternatief kan vormen voor (jarenlange) onderhoudsmedicatie met antidepressiva.
Meerdere studies hebben aangetoond dat MBCT helpt bij het voorkomen van terugval bij mensen die in het verleden drie of meer depressies hebben doorgemaakt. Joël van Aalderen wilde weten of de methode ook effectief is voor mensen die op dit moment een depressie doormaken. In een onderzoek met 205 deelnemers die allemaal drie of meer depressies hebben doorgemaakt, vergeleek hij de effecten van MBCT met de gebruikelijke behandeling die mensen kregen. Van de deelnemers had ongeveer een derde op het moment van het onderzoek last van depressieve klachten.Positief effect
Joël van Aalderen vond dat de effectiviteit van MBCT bij het verminderen van depressieve klachten vergelijkbaar was tussen patiënten met een huidige depressie en patiënten zonder huidige depressie. De afname van depressieve klachten werd gestimuleerd door een positief effect van MBCT op piekeren en malen. De positieve werking blijft volgens het onderzoek behouden tot een jaar na de training.
Joël van Aalderen: 'Mensen met terugkerende depressies hebben blijkbaar ook baat bij MBCT tijdens een actuele depressie. Zij hoeven dus niet langer uitgesloten te worden voor deze psychologische behandeling. Vervolgonderzoek zal meer informatie moeten leveren voor wie MBCT wel en niet geschikt is.' Bron: Radboud Universiteit: Depressieklachten verminderen door mindfulness.
Schrijf je in voor een cursus mindfulness bij Mindvol.nl, klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Al meer dan 5000 mensen hebben de mindfulness/zen-test gemaakt, waarmee je makkelijker een keuze kunt maken tussen mindfulness en zenmeditatie. Klik hier voor de test.

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?