Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel, nummer 14, 8 april 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Met aandacht beter sporten

Vanaf deze maand zal de Academie voor Mindfulness in Sport van start gaan. Oud-basketballer en tegenwoordig coach Peter Meurs is één van de initiatiefnemers van het nieuwe instituut en hij hoopt sporters en trainers te enthousiasmeren om van mindfulness en meditatie een vast onderdeel van de training te maken. In een artikel op Sportknowhowxl geeft hij aan dat in de sportwereld van alles geprobeerd wordt om de prestaties verder te verbeteren, tot het nemen van ijsbaden aan toe. Maar om meditatie en mindfulness hangt nog een taboe in de conservatieve sportwereld.
Een bekende uitzondering is Phil Jackson, de meest succesvolle coach uit de geschiedenis van het Amerikaanse basketbal. Jackson leerde zijn spelers dat ze naast hun lichaam en vaardigheden ook hun geest moesten trainen om het hoogst mogelijke resultaat te kunnen behalen. Met de Chicago Bulls en de Los Angeles Lakers behaalde hij ongekend succes, mede dankzij mindfulness.Dafne Schippers
Zoals we vaak kunnen zien bij topsporters speelt het mentale aspect een heel belangrijke rol bij het neerzetten van topprestaties. Een mooi voorbeeld is de gouden 200 meter van Dafne Schippers in Beijing. Na 150 meter lag Schippers nog een flink stuk achter haar Jamaicaanse tegenstander Elaine Thompson. Ze probeerde haar echter niet krampachtig in te halen. 'Iemand die in een flow zit is daar niet mee bezig. Die presteert maximaal zonder te hechten aan het resultaat', aldus Meurs. Misschien wel juist omdat ze zich niet teveel op het winnen focuste en zo niet verkrampte, snelde Dafne uiteindelijk als eerste over de streep.
Zoals we ook bij zen vaak ervaren zorgt mentale spanning ook voor fysieke spanning; als je niet lekker in je vel zit, zit je meestal ook minder lekker op je kussen. Voor sporters geldt hetzelfde: mentale spanning zorgt voor fysieke spanning en die staat een maximale prestatie in de weg. Het eigen potentieel volledig benutten vraagt zo om een kalme geest, niet alleen in de topsport, maar eigenlijk in alle gebieden van het leven.
Kijk op Mindvol.nl voor een mindfulnesscursus bij jou in de buurt.

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?