Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel, nummer 14, 8 april 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Een start van iets bijzonders

Nicole, Zen.nl Lochem. Ik ben begonnen aan een spannende en leuke reis. Een reis waarin ik de rust en kracht in mezelf (terug) ga vinden, een reis naar geluk. Ik wil dealen met mijn twijfels en ophouden met vragen: Ben ik wel goed genoeg? Wie zit er op mij te wachten? Vinden anderen me dom? Past deze baan wel bij me? Ik besluit het werken voor een jaar aan de wilgen te hangen en mijn tijd en energie in de groei van mijn geluk te investeren! En wat heerlijk dat er dan een Ap Dijksterhuis is die me in zijn boek ‘Op naar Geluk’ vertelt dat geluk te trainen is. Ik kan er dus echt zelf iets aan doen!!
In een gesprek met mijn zencoach, Hans van der Vleuten, komt mijn doel heel mooi tot me. In het notitieboekje dat ik al een tijdje gebruik lees ik voor het eerst met aandacht de volgende zin die gedrukt staat op de eerste pagina aan hem voor:

Elke morgen is een nieuwe start van iets bijzonders


Dat is hem, mijn doel. Wat zou het mooi zijn als ik elke nieuwe morgen start met de gedachte, of nog beter, de wetenschap, dat deze (werk-)dag iets bijzonders brengt en dat deze dag bijdraagt aan het geluk van mezelf en van anderen.
Hans is mijn reisgids en reikt me handvatten aan die me helpen verder te denken, structuur aan te brengen en discipline te houden. Hij vraagt me een jaarkalender op te stellen en reikt me de mooie metafoor van de vier seizoenen aan. De LENTE staat voor mijn nieuwe begin, het ontdekken van mijn verlangens en het zaaien door gesprekken aan te gaan met mensen die me aanspreken op persoonlijk vlak of op het gebied waarin ze werken.De ZOMER gebruik ik voor het laten groeien en structureren van de verlangens, om ideeën meer richting te geven en gerichter op zoek te gaan naar gebieden waar ik meer van wil weten. In de HERFST wil ik het gezaaide gaan oogsten, conclusies trekken, verbindingen maken, keuzes maken. De WINTER is de tijd om energie op te doen, me in stilte voorbereiden op de nieuwe start: De LENTE.
Naast de jaarkalender heb ik een dagschema waarin ik de vroege ochtend plan met ontbijt, meditatie en lezen, de late ochtend ‘werk aan mijn doel’, voor de lunch 30 minuten ga hardlopen of wandelen, de middag verdeel tussen ‘werken aan mijn doel’ en ‘huishoudelijke taken’, de middag afsluit met meditatie en de avond voor koken, eten en ontspanning.
Mijn grote uitdaging ligt in het volhouden, dat is niet mijn sterkste kant. Zo heb ik soms best moeite met 2 x 20 minuten per dag mediteren. Ik wil de belofte maken weer wat te plaatsen in ZenActueel na mijn eerste periode: De LENTE. Een mooie stok achter de deur. Dit jaar is een cadeautje wat ik graag wil (uit)pakken. Laat de reis beginnen!

 
 

Lees in deze ZenActueel ook:

 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?