Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Minder stress

Je wilt minder stress

Stress kan komen door problemen op het werk of thuis, of door zorgen over jezelf of over anderen. Stress maakt dat je je onprettig en opgejaagd voelt. Je hebt minder concentratie, vergeet snel dingen en stelt taken uit. Ook lichamelijke problemen als rugpijn en hoofdpijn kunnen door stress komen of erger worden. Langdurige stress geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Je wilt beter slapen

Je kunt moeilijk in slaap komen, of je wordt vaak of veel te vroeg wakker. Dat zorgt voor ergernis. Zonder een goede nachtrust laadt je lijf en geest niet op. Je heb weinig energie en bent prikkelbaar.

Je wilt beter ontspannen

Je vindt het lastig om je te ontspannen. Het lukt niet om er de tijd voor te nemen. Ook als je iets leuks doet, voel je nog steeds spanning in je lichaam en in je hoofd.

Meditatie helpt

Meditatie helpt om echt te ontspannen in je lichaam en in je geest. Je zult merken dat de stress langzaam verdwijnt. Zo kom je steeds beter in je vel te zitten en kun je beter slapen. Je gaat meer genieten van het leven.

Wat is een meditatiecursus?

Een meditatiecursus leert je mediteren, zodat je het ook thuis kunt doen. Een keer per week volg je een les. Je zit op een meditatiekussen of stoel en neemt de tijd om tot rust te komen. Je richt je aandacht op je ademhaling. Hierdoor komt er rust in je gedachten en kun je dingen die je dwarszitten loslaten. Je wordt meer 'zen'.

Wat zijn de effecten van meditatie?

Een overweldigend aantal van 71 % van alle deelnemers aan de introductiecursussen van Zen.nl merkt veel tot zeer veel effect van het (veelal) dagelijks mediteren. De meest genoemde effecten zijn: beter slapen, veel meer rust ervaren in dagelijkse situaties, minder last van stress, meer aandacht voor de omgeving, makkelijker loslaten van werk en andere zaken en betere discipline.
Zie ook het filmpje Topsokken bij Zen.nl Rotterdam-Zuid, voor de effecten van zen volgens cursisten Esther en Bjorn.

effecten mediteren Zen.nl

Wanneer merk ik iets van deze effecten?

Veel mensen melden dat ze na een paar dagen al merken wat meditatie met hen doet. Het NRC publiceerde onlangs weer onderzoeken waaruit is gebleken dat mensen al na vijf dagen mediteren het effect van meditatie in hun leven konden merken. Oefening baart kunst en je zult vooral na een aantal maanden merken dat je meer ontspannen in het leven komt te staan. De meeste mensen ervaren al in de proefles iets van de rust die meditatie brengt.

Hoe zien de lessen eruit? Alleen maar mediteren?

De lessen hebben een vaste opbouw. Eerst een inleiding over een thema, dit neemt vanaf de vierde les ongeveer drie kwartier in beslag, dan volgt de zitmeditatie, afgewisseld met loopmeditatie, weer zitmeditatie en dan drink je gezamenlijk thee. In het eerste deel van de les is er veel ruimte om samen een gesprek te hebben over het onderwerp en daar vragen over te stellen, in het tweede deel van de les ligt de nadruk op het mediteren zelf. Het mediteren bouwen we langzaam op, zodat het voor iedereen goed te doen is.

Wat zijn de onderwerpen in de cursus?

De eerste lessen gaan vooral over hoe te mediteren en hoe je dat ook thuis kunt doen. Wat doe je met een vol hoofd tijdens het mediteren? Ook leren we loopmeditatie. Daarnaast kijken we waarom je aan meditatie wilt doen, zodat je ook na afloop van de cursus kunt merken of je vooruit bent gekomen. Verder komen onderwerpen aan bod als concentratie, omgaan met oude en nieuwe spanningen (stress), beter slapen, lichaam en geest. Ook zijn er lessen over geluk en genieten en over betere keuzes maken.

Is mediteren zweverig?

Nee, en zeker niet op de manier waarop die bij Zen.nl Rotterdam-Zuid wordt gegeven. De leraren zijn nuchter en brengen zenmeditatie met veel humor en relativeringsvermogen. Een van de meest gehoorde reacties in de proeflessen is dan ook ‘Oh, het is dus gewoon heel praktisch!’

Wat is zen en wat heeft het met meditatie te maken?

Zen zou je kunnen omschrijven als een filosofie, een manier van in het leven staan. Je kunt zen ook omschrijven als: aandacht hebben voor wat er nu is. Bijvoorbeeld de aandacht waarmee je dit nu leest. Onze lessen zijn geïnspireerd door het zenboeddhisme, een stroming die in China en Japan is ontstaan in de 5e eeuw na Christus. Zen heeft ideeën en oefeningen die je zelf kunt uitproberen. Daarom is zen ook prima te combineren met bijvoorbeeld het Christendom, de Islam of een niet-gelovige levensvisie. In de introductiecursus wordt een inleiding in het zenboeddhisme gegeven. In de gevorderdencursussen wordt er dieper ingegaan op de boeddhistische levensfilosofie. Mediteren is één van de manieren om zen te beoefenen.

Is zenmeditatie te vergelijken met mindfulness?

Zen en Mindfulness sluiten erg goed op elkaar aan. Als je Zen en Mindful vertaalt betekent het hetzelfde, namelijk: aandacht. In de mindfulnesscursus leer je in ongeveer 8 weken om je concentratie te verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat je de aandacht beter kan richten, wat vaak positieve invloed op iemands leven heeft. Na 8 weken staan de cursisten voor de uitdaging om op eigen kracht de lesstof in de praktijk te brengen. Onze ervaring is dat zenmeditatie een ideaal vervolg is op een mindfulnesscursus. Een introductiecursus helpt je het geleerde dagelijks in de praktijk te brengen.

Kan ik kennis maken vóór ik me inschrijf?

Ja. Zen.nl Rotterdam-Zuid organiseert regelmatig proeflessen zodat je kennis kunt maken met de leraren, de ruimte, het lesmateriaal en je allerlei vragen kunt stellen. Maar wat meditatie met je doet, ervaar je door dit een paar weken te doen. Daarvoor vragen we van je de bereidheid om een introductiecursus te volgen.

Wat voor soort mensen volgen de cursussen bij Zen.nl Rotterdam-Zuid?

Dat is heel divers. De man-vrouw verhouding is ongeveer 40-60%, relatief veel mensen tussen de 30 en 50 jaar, maar ook jonge mensen van rond de 20 en 70+ers. Veel mensen staan volop in het drukke leven met volle agenda's. Anderen hebben na een werkzaam leven behoefte aan persoonlijke verdieping en meer rust in hun hoofd. Ook mensen met een andere religieuze achtergrond vinden meer rust en verdieping in meditatie. Zeker hier op Zuid komt een mix van mensen, laag of hoog opgeleid, uit Vreewijk, de Vaan, Bloemhof, Hillesluis of van verder weg.

Als ik een les er niet kan zijn, kan ik die dan inhalen?

Ja, voor de introductiecursus geldt altijd dat je de les in dezelfde week op een ander tijdstip kunt inhalen of dat je de week daaropvolgend eerder kunt komen om de les in te halen. Dit na overleg met de leraar.

Nog vragen? Neem dan contact op met Hanneke: 06-22770681, of hanneke@zen.nl.


Hanneke op YouTube

topsokken bij Zen.nl Rotterdam Zuid