De grote stilte op de zenleraren opleidingsdag

Redactie ZenActueel. Afgelopen zondag kwamen alle zenleraren in opleiding, de opleiders en een gastspreker bij elkaar in Nijmegen. Op het zonovergoten programma stond het thema 'Verlichte communicatie' en Rients zorgde voor de aftrap met een inleiding en een ervaringsoefening. Eerst stond hij enkele minuten stil op het podium om vervolgens met een hoorbaar ontroerde en kwetsbare stem een korte sutra te reciteren. Hij ronde de oefening af met drie langzame en diepe buigingen voor het publiek. Het was bijzonder om te zien en te voelen hoeveel indruk zo’n ‘eenvoudige’ demonstratie kon maken. Bijna de helft werd vooral geraakt door de stilte vooraf, een kwart door de sutra en de andere kwart door de buigingen. Op deze wijze voelde iedereen de kracht van de stilte als communicatiemiddel. Natuurlijk kennen we als zenleraren als geen ander de kracht van de stilte en toch geloven we misschien toch nog te vaak in woorden.

Maar de ene stilte is de andere niet, de omlijsting van de stilte is heel belangrijk evenals de intentie. Tijdens de paar minuten niet aangekondigde stilte was het super stil, hielden mensen de adem in en kon je een speld horen vallen. ’s Middags vroeg de gastspreker Saskia Coolen om bewust even naar de stilte te luisteren. En hoewel het heel stil was in de zaal en de stad, vielen toen ineens juist allerlei geluiden in de verte wel op. Tijdens haar prachtige blokfluitspel, waarvoor ze een staande ovatie kreeg, hoorde je juist weer op indrukwekkende wijze de stiltes tussen de noten en zelfs was de stilte voelbaar en haast zichtbaar aanwezig tijdens de vele mooie en lang aangehouden noten die ze speelde. Duidelijk werd dat de intentie waarmee we spelen, spreken, reciteren, buigen, luisteren en doen wat we doen, bepaalt of ze onze innerlijk rust en stilte verstoren, dan wel verdiepen.

De kunst om zo te communiceren dat mensen zich er beter door gaan voelen, dat is wat we als zenleraren graag willen. Tijdens deze dag waren er veel geslaagde demonstraties van hoe je dat doet. Nu de grote uitdaging om dat in de praktijk ook toe te passen, communiceren vanuit de universeel verbindende stilte. Dat dit artikeltje er een demonstratie van mag zijn …. de zenleraren opleidingsdag was dat zeker.