De introductiecursus geeft rust

Esther, Zen.nl Dordrecht. In september ben ik met de introductiecursus begonnen. In een van de eerste lessen moesten we onze doelen hardop en met aandacht uitspreken. Ik hoorde mezelf zeggen dat mijn beide slaapkamers opgeknapt zijn, een nieuwe vloerbedekking hebben en dat de kasten die in onderdelen in de woonkamer achter de bank liggen, ook in elkaar gezet zijn en op de goede plek staan.

Later krijgen we de huiswerksuggestie: “Wat is een symbool in je huis en wat zegt het over je?” De hele week denk ik dus al na.Heel veel vaste voorwerpen passeren de revue, de huissleutel, de trouwring, een bewerkte steen uit de wereldwinkel die 2 in elkaar gedraaide ringen voorstelt…. Maar niets voelde echt goed, als echt van mij….. Na het lezen van het hoofdstuk uit “ leer denken wat je wilt denken” besefte ik dat het ook iets 'los' kon zijn.

Het werk vordert gestaag en met spierpijn van het ruimen en behangen zat ik daarnet met uitzicht op het nieuwe behang te mediteren. Oude, gehavende en versleten Poo-poo kwam bij me zitten. Is hij HET symbool?

Daarna zit ik met kat Sjonnie op schoot en daarbovenop een breiwerkje en besef dat dát toch wel HET symbool is in mijn huis. Het staat voor rust, ontspanning, me comfortabel voelen.

Hiermee wil ik zeker niet meegaan in de geluiden dat breien het nieuwe mediteren is, in elk geval is het niet altijd Zen. Bij een gewoon breiwerk kun je wel prima mijmeren en nadenken, zaken overwegen. Voor een echt Zen- breiwerk denk ik aan een kant/ ajour patroon of fair-Isle/ inbreien. Dat vraag echt concentratie, zo gauw de gedachten afdwalen ga je de fout in.

Soms denk ik wel eens dat Zen niet zoveel voor me doet, maar als ik thuiskom van de zenles komt Harrie vaak bij me zitten en dat bewijst voor mij het tegendeel. Harrie doet dat niet zo makkelijk en ik vermoed dat de rust van de zenles ook hem geruststelt. Harrie is in het wild geboren en kwam bij me als niet- hanteerbaar opvangkitten. Inmiddels gaat het goed met hem en heeft hij mijn hart gestolen, hij mag altijd bij me blijven. Ja, hij is echt wel HET symbool.

Noot van de redactie: Wil je ook kennismaken met zen? Klik hier voor een Zen.nl vestiging bij jou in de buurt.