Boekrecensie: Een 10 voor werkgeluk in vier stappen

Thea Ensing, Zen.nl Zevenaar Een 10 voor werkgeluk, wie wil dat nou niet? En dat in vier eenvoudige stappen? Het klinkt bijna te goed om waar te zijn. Maar lezing van het nieuwe boek van Hanneke Dijkman maakt duidelijk dat deze vier stappen niet zomaar eenvoudige stappen zijn. Ze vormen geluksgereedschap waar je rest van je leven plezier van kunt hebben.

Het boek begint met een klein testje om je eigen werkgeluk te onderzoeken. Daarmee is meteen een belangrijk kenmerk van het boek gegeven: het is vooral een doe-boek dat vraagt om meteen de oefening in te duiken, te starten met je eigen zelfonderzoek.

In de daarop volgende vier hoofdstukken wordt elke stap uitgelegd met aansprekende voorbeelden en de nodige humor en vergezeld van daarbij passende oefeningen. Daarmee worden de vier stappen een hertaling van de Boddhissatva-geloften die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.

1. Streef naar het gelukkig maken van anderen en jezelf:
Hoe talloos de levende wezens ook zijn, ik beloof ze allen te redden

Niet voor iedereen vanzelfsprekend, dat het streven naar geluk van anderen bijdraagt aan je eigen (werk)geluk. Moet je niet eerst zelf gelukkig zijn voor je kunt werken aan het geluk van anderen? De volgorde omdraaien blijkt doorgaans een groter effect te hebben. Juist bijdragen aan het geluk van anderen, maakt gelukkig, geeft zin. Wacht dus niet met gelukkiger worden, voor je je op anderen richt.

2. Ontdek je kracht en kwetsbaarheid:
Hoe misleidend de hartstochten en ijdele gedachten ook zijn, ik beloof ze te doorzien

Leer alle kanten van jezelf goed kennen, in je kracht en in je kwetsbaarheid. Juist door je kwetsbaarheid, onder ogen te zien, kun je je kracht ontdekken en vergroten. Met die kracht maak je anderen en jezelf gelukkig.

Centraal in dit hoofdstuk staat de metafoor van een bus met passagiers, je ‘ikken’. Ieder van ons bezit er vele. Deze metafoor en de oefeningen die hieraan verbonden zijn, helpen je ‘ikken’ te ontdekken. Zowel je positieve ‘ikken’ als je monsters. Wat willen je monsters je vertellen? Is het wel zo’n monster, of ook gewoon een deel van jou dat bij wil dragen aan jouw geluk?

3. Leer bewust en speels:
Hoe talloos de Dharma’s ook zijn, ik beloof ze alle te verstaan

Spelen en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Juist door te spelen kun je alle verandering die je tegenkomt zien als een manier om te leren. Als je wilt blijven bijdragen aan het geluk van jezelf en van anderen, ligt de sleutel in blijven leren (en spelen!).

4. Stel doelen en geniet in het hier en nu:
Hoe eindeloos de Boeddha-weg ook is, ik beloof hem tot het einde te gaan

Juist als je weet wat je doelen zijn, kun je genieten van wat er nu is, kun je je gelukkig voelen in het hier en nu. Daarom maakt de vierde stap, het stellen van doelen, het rijtje met stappen af.

Hoewel af… een leven lang leren en ontwikkelen in geluk, hoe leuk is dat! De kracht van het boek is de zeer praktische en laagdrempelige benadering. Hoewel het is geïnspireerd op de Boddhissatva-geloften, hoef je geen zen-beoefenaar te zijn om met deze vier stappen aan de slag te gaan. De stappen zijn voor iedereen toepasbaar, juist ook door de vele oefeningen waar je gebruik van kunt maken. Wat mij verder persoonlijk aanspreekt, is de hertaling van de Boddhissatva-geloften. Een prachtige manier om een rituele tekst levend te maken en betekenisvol voor de dagelijkse praktijk, daarmee bijdragend aan het duurzame geluk van de lezer. En een inspiratie om te onderzoeken hoe ik zelf de Boddhissatva-geloften in mijn dagelijkse praktijk wil vormgeven.

Of mijn eigen werkgeluk na het lezen van het boek ook vergroot is… dat is work in progress. Het heeft me in ieder geval aan het denken gezet. Alleen al door mezelf weer eens de vraag te stellen hoe het staat met mijn eigen werkgeluk. Ook al heb ik een hele leuke baan als directiesecretaris, een baan waar bijdragen aan het (werk)geluk van anderen zo ongeveer de kern vormt, ik kom niet veel verder dan een 7 à 7,5. Niet slecht, maar het kan beter. Met name het hoofdstuk over kracht en kwetsbaarheid, over mijn bus vol met ‘ikken’ heeft geholpen meer inzicht te krijgen. Mijn ‘oplossende ik’ is goed ontwikkeld. Maar is dat ook altijd de meest handige achter het stuur als ik weer eens werkdruk ervaar? Of is dit ook de eigenschap die me in de valkuil laat trappen van zelf willen oplossen en er liever nog een tandje bij te zetten dan er andere mensen bij te betrekken? Het antwoord laat zich raden. Dit inzicht gaat me zeker helpen om te oefenen in hulp vragen en verantwoordelijkheid delen.

Nu ook verkrijgbaar in de Zenwinkel