Grip krijgen op de snelheid van het leven

Marjon Kok, Zen.nl Enschede. De zendo, de meditatieruimte van Zen.nl aan de Lipperkerkstraat, is een oase van stilte deze vrijdagmiddag. Het geluid van druppelend water komt van het fonteintje in de hoek. Annemarie Wenzel zit op haar kussen in de halve lotushouding: voeten bij elkaar, rechte rug. De houding is een uitdaging, zegt ze. Want zen is ook ruggengraattraining. "Als je een rechte rug hebt, sta je stevig, zit je stevig en kun je vrij ademen." Zen - mediteren - heeft haar veel gebracht. "Je hebt altijd bergen en dalen in het leven, maar zen leert je er beter mee om te gaan. Je leert jezelf beter kennen. Je wordt rustiger en leert keuzes maken. De dingen die ik doe, doe ik met meer aandacht en concentratie."

Creatief

Annemarie Wenzel is 36, heeft een vriend, een zoontje en werkt als theaterprogrammeur in Enschede. Met mediteren is ze begonnen toen ze 30 was. "We woonden in Zandvoort en werkten allebei in de creatieve sector in Amsterdam. Werken, vriendschappen onderhouden, onze familie in Twente bezoeken: je bent soms overal tegelijk." Ze zochten meer rust. "Mijn vriend vond zen interessant en kocht boeken. Het eerste boek dat mij raakte was Zen en keuzes maken, een superpraktisch boek van Rients Ritskes van Zen.nl. Hoe kies je en waarom is het zo moeilijk om te kiezen? Heel down to earth. Ik ben niet zo van het zweverige."


Annemarie Wenzel begon met mediteren omdat ze rust zocht in haar drukke bestaan. Nu gaat ze het anderen leren, bij Zen.nl. foto: Emiel Muijderman


Mediteren deed ze op haar eigen manier, met een kaarsje en een kussentje. "Ging ik gewoon een kwartiertje zitten. Als ik heel druk was of niet kon slapen, hielp het mij wat rustiger te worden. Maar ik had er nooit echt regelmaat in." Drie jaar geleden wilde het stel terug naar Twente. "Een huis kopen en een kindje krijgen wilden we toch het liefst hier. Dus zijn we naar Enschede verhuisd." In 2014 verschenen ineens borden langs de kant van de weg dat er een nieuwe vestiging van Zen.nl in Enschede werd geopend. "Mijn vriend en ik zijn de introductiecursus gaan doen." Zestien lessen over mediteren, de houdingen die erbij horen, de rituelen en symboliek. "Doelen stellen, zo concreet mogelijk. Tal van onderwerpen die in het dagelijks leven centraal staan komen aan bod. Omgaan met stress, keuzes maken, concentratie, aandacht en geluk."

Leren mediteren is de kern

"Het uitgangspunt is dat je twee keer per dag 20 minuten mediteert. De introductiecursus duurt vijf maanden, omdat dat de periode is die je nodig hebt om mediteren in je dagelijks patroon te krijgen." En nu wordt Annemarie Wenzel zelf zenleraar. Ze volgt de 3-jarige lerarenopleiding tot zenleraar, en binnenkort geeft ze zelf de introductiecursus in Enschede. In haar opleiding heeft ze al één sesshin gehad, een retraite van een week in een hotel in de bossen bij Lochem. Met 100 man een week lang leven volgens een strak dagschema dat om vijf uur 's morgens begint en duurt tot elf uur 's avonds.


“Je hebt altijd bergen en dalen in het leven, maar zen leert je er beter mee om te gaan”

"Van minuut tot minuut is alles uitgestippeld. Elke dag is hetzelfde, met als belangrijkste onderdeel mediteren." Acht uur op een kussentje, in de Birmaanse houding. "Dat viel nog vies tegen", zegt ze. "Ik ben best lenig, maar al op dag 2 doen je rug, je billen, doet alles pijn." Zitten, eten, sporten, iedere ochtend een lezing, stil zijn en geen contact met de buitenwereld. "Iedereen gaat in het zwart gekleed. Waar je normaal met je kleding kunt laten zien wie je bent, ben je dan allemaal gelijk." Er gebeurde iets interessants, beschrijft ze. "Als je weinig prikkels krijgt, word je alerter. Als er dan iets gebeurt, willen je hersens dat niet missen. Je gaat beter ruiken, ziet de kleuren beter. Een mooie gewaarwording."


foto: Misha Beliën

Levenskunst

Het heeft haar geleerd waar zen voor bedoeld is. "In het dagelijks leven heb je de neiging je te laten meeslepen door je gedachten. Maar dat lost niets op. Zen leert je die gedachten even te laten passeren, en dan weer door. Mediteren helpt zeker ook tegen piekeren. Voor mij zijn het echt lessen in levenskunst." In februari gaat ze lesgeven, ondertussen denkt ze na over het onderwerp voor haar scriptie. "Misschien wil ik iets met zen voor jonge ouders. Er verandert best veel met zo'n kleintje erbij. Ik ben ervaringsdeskundige. Misschien gaan we een nieuwe cursus ontwikkelen. Mensen hebben gereedschap nodig om grip te krijgen op de snelheid van het leven."

Op 7 en 8 januari zijn er gratis proeflessen bij Zen.nl. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt.