De vijf elementen van een creatief leven

DaiDo Maas, Zen.nl Hilversum. In de oudheid bestond er naast de vier aardse elementen; lucht, water, aarde en vuur, nog een hemels element. Dit ‘vijfde element’ dat door Plato werd beschreven als de kwintensens van het heelal, was gehuld in een sfeer van mystiek en ongrijpbaarheid. Dit idee heeft me geïnspireerd tot de titel van de komende november sesshin vijf elementen voor een creatiever leven. In deze intensieve meditatie week zullen we creativiteit van diverse kanten bestuderen, maar ook via oefening eigenhandig kennismaken met de magie ervan. Deze magie is wat me inspireert in het leven en werk van kunstenaars uit uiteenlopende disciplines van koken naar schilderen, van ceramiek tot performance.

Als creatieveling heb ik door de jaren heel wat gestoeid met het opwekken van deze magie. Wat maakt een tekening tot een goede tekening? ‘Spel’ blijkt hierin een zeer belangrijk ingrediënt te zijn en dit staat vaak tegenover perfectionisme en te veel controle willen. Deze beide hindepalen voor het kunnen laten stromen van creatieve energie zijn mij ook mij niet vreemd. Het te goed willen doen maakt doods en plat, waar een losse schets vaak leeft maar nog niet af is. Ook heb ik heel geslaagde tekeningen op het laatste moment met een zogenaamde laatste finishing touch helemaal verpest.Creativiteit is voor mij symnoniem aan het delen van inspiratie, kunde en wijsheid, zodat wij zelf en anderen daar gelukkiger van worden. Door de intensieve zelfreflectie tijdens een sesshin is dat ‘de plek voor’ om te leren doorzien waar je je creativiteit onbedoeld vaak afknelt en te leren hoe je deze juist vrijmaakt. Dit is het proces wat ik zelf eigenlijk iedere sesshin heb doorgegaan en dat mij onnoembaar veel gebracht heeft. Voor het tekenen betekent dit dat ik geleerd heb om mijn tekenpen het werk te laten doen, waardoor plots….. die ene lijn kan verschijnen die al het voorwerk overstijgt. In mijn werk als zenleraar betekent het dat ik een subtiliteit heb ontwikkeld in de ander horen, zien en aanvoelen waardoor plots…. die lang verborgen potentie tot bloei kan komen. En in mijn eigen leven betekent het dat ik steeds beter voel wat er werkelijk toe doet en dat ik steeds meer lef ontwikkel maar ook mag falen. Dat ik me meer kan laten raken en dan plots…. de liefde voor het leven een groeispurt neemt.

Kortom, ik kijk uit naar de komende sesshin waarin ik bovenstaande ervaringen met alle deelnemers hoop te delen en we in de gelegenheid zijn dit voor iedereen op zijn op haar eigen wijze verder uit te werken.

Er zijn in de komende herfstsesshin nog 3 plaatsen beschikbaar. Klik hier.