Macron Boeddhist?

Redactie ZenActueel. Emmanuel Macron, de Franse presidentskandidaat die filosofie studeerde, lijkt ook geïnspireerd door het boeddhisme. Zo is het opvallend dat hij op zijn eigen Twitteraccount drie keer een foto plaatste van de Dalai Lama. Op de laatste van deze drie zijn beiden te zien tijdens een privé-ontmoeting op 12 september 2016. Zijn interesse in het boeddhisme valt niet alleen ons op, ook de oudste en nog steeds een van de grootste kranten van Frankrijk, Le Figaro speculeert openlijk over de vraag of Frankrijk straks een mediterende president krijgt. Zo kopte de krant enige tijd geleden, enigszins spottend: ‘Emmanuel Macron, un bouddhiste qui s'ignore’ (Emmanuel Macron, een niet wetende boeddhist). De vraag dringt zich aan ons op, hoe verlicht is deze filosoof/bankier en kan hij de inwoners van Frankrijk en Europa helpen minder boos en angstig te zijn?



Verandering is zijn mantra

Hij wil in ieder geval verandering en lijkt welhaast niets meer bij het oude te willen laten. Hiermee maakt hij duidelijk de grote gemeenschappelijke waarheid van de oude Grieken en de Boeddhisten goed te hebben begrepen, namelijk de waarheid dat alles verandering is. Hij zegt dus te willen wat er toch al gebeurt, namelijk verandering. Veranderingen hou je niet tegen, maar juist door echt voor verandering te kiezen, kun je er beter de baas over worden en de ontwikkelingen in een goede richting leiden. Dit basisprincipe van het leven, dat alles verandering is, zal hij ontleend hebben aan Heraclitus een van de oudste Griekse filosofen, die zei: De enige constante is verandering. Een ander citaat dat zowel aan Heraclitus wordt toegeschreven als in de zentraditie veel voorkomt, is: Men kan niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want steeds zal er ander water stromen. Niet alleen het water dat vandaag door de rivier stroomt is niet meer het water dat er gisteren doorheen stroomde, ook wij zijn vandaag niet meer dezelfde als die we gisteren waren.

Zen

Macron lijkt ‘mister-zen’. Hij is altijd vriendelijk en zelfs cynische journalisten worden blij van een gesprek met hem. Vriend en vijand verbaast hij met zijn aandacht en luistervaardigheid en zelfs met roddels over zijn vermeende dubbelleven en een homoseksuele relatie wimpelt hij eenvoudig en overtuigend weg. Maar de race is nog niet gelopen en Julian Assange van Wikileaks beweert nog iets te hebben liggen om het hem moeilijk te maken. We zullen zien, maar voorlopig is hij de grote kanshebber voor het Franse presidentschap en waarschijnlijk krijgt hij de kans om Frankrijk en daarmee Europa te helpen de komende veranderingen in de richting te leiden van de zenvolle normen en waarden die hij tot nu toe uitstraalt: Inzet, stijl en aandacht.