Rients vast op politiebureau

Zen.nl Nederland. Al sinds jaar en dag steunt Zen.nl het werk van de Stichting Dolma. Deze stichting zet zich in voor een leefbaar verblijf van de Tibetaanse vluchtelingen in India. Ook regelt deze stichting de mogelijkheid om nonnen of monniken die gevlucht zijn uit Tibet en kloosters hebben gebouwd in India financieel te ondersteunen. Vanuit Zen.nl Nederland financieren we de studie en het verblijf van een jonge non Lobsan geheten, die negen jaar geleden, samen met haar zuster uit Tibet is gevlucht en nu in India in een klooster zit. Ze vluchtte omdat ze graag non wilde worden en wilde studeren. Op haar beurt wil ze ook anderen later weer onderwijzen. Nu is ze dus non en druk doende met haar opleiding. Enkele jaren geleden schreef ze nog geen woord Engels, maar nu schrijft ze het bijna perfect. Afgelopen week bezocht Rients haar in Mundgod in Zuid India. We noemen hier haar achternaam met opzet niet, want haar ouders wonen nog in Tibet en ze heeft uit veiligheidsoverwegingen maar zeer zelden contact met hun. Ze woont op het kloosterterrein samen met haar zuster op een kamertje van 250 x 250 cm, waar Rients haar samen met een begeleider ontmoet. Lobsang leidt hen rond in het klooster.



Politie en Tibetaanse bobo's

De omstandigheden in ‘Camp 3’, zoals deze vluchtelingen kolonie met ruim 20.000 Tibetanen heet, zijn primitief maar prima en in vergelijking met wat je gemiddeld ziet in India, zelfs goed te noemen. Het kamp is aan de ene kant een groot dorp, met winkelstraat en Tibetaans aandoende woningen, winkels en veel kloosters. Het straatbeeld vooral gevuld met het rood van de Tibetaanse monnikspijen. Aan de andere kant is ‘Camp 3’ nog steeds ook een echt vluchtelingen kamp. Daar komt Rients achter als hij tijdens zijn verblijf aangehouden wordt door de politie. Omdat hij geen speciaal visum heeft voor het bezoek aan dit ‘Camp 3’ wordt hij meegenomen naar het in het kamp gevestigde politiebureau. Daar wordt hij vastgehouden en moeten hoge vertegenwoordigers van de Tibetaanse gemeenschap naar het politiebureau komen om uit te leggen wat deze buitenlander in ‘Camp 3’ te zoeken heeft. De discussie tussen politie en de Tibetaanse bobo’s loopt hoog op. Buitenlanders blijken naast een gewoon visum voor India een extra visum nodig te hebben voor het mogen bezoeken van de Tibetaanse vluchtelingen kampen. De aanvraagprocedure daarvoor duurt zo’n 4 maanden en dat terwijl je een gewoon visum voor India in een dag kunt regelen. De Tibetanen leggen de situatie uit, dat dit bliksem bezoek niet van te voren te plannen was geweest en sponsoren voor de Tibetaanse gemeenschap van groot belang zijn. De officier van politie maakt duidelijk dat ook hier regels regels zijn. De discussie duurt en duurt maar uiteindelijk mag Rients vertrekken op voorwaarde ‘Camp 3’ meteen te verlaten en aldus geschied.

Steun de stichting

Al met al een bijzonder gelegenheid om nader kennis te maken met Lobsang en het leven van de Tibetaanse vluchtelingen in India. Met dank aan Frank de Reeper, vrijwilliger van de Stichting Dolma en Chime die ter plekke Rients begeleidde en er voor zorgde dat hij zonder op het politiebureau te hoeven overnachten weer aan zijn terugreis kon beginnen. Voor meer informatie over het werk van de Stichting Dolma, klik hier.

Zie hierboven een korte video impressie van deze jonge nonnen die leren discussiëren over de grote thema’s in het leven. Op de video is te zien dat dit discussiëren er heel anders aan toe gaat als wij dat gewend zijn. De video van 1 minuut geeft ook een blik op het kloosterterrein en de kloostergebouwen waarin de nonnen wonen. De sfeer was er, zoals ook uit deze video is op te maken, heel vriendelijk en ontspannen.