Rolstoel-zen

Zen.nl Dussen. Onlangs organiseerde Zen.nl Dussen een speciale introductiecursus zen voor mensen in een rolstoel. Denise en Lászlò namen hieraan deel en waren positief verrast. Wat waren hun ervaringen met zen?

  Denise: 'Een jaar voordat ik aan de cursus begon, heb ik het boek 'Leer denken wat je wilt denken' van Rients Ritskes gelezen. Dit gaf mij toen al meer inzicht in zen, het ego en geluk. Na het lezen van het boek wilde ik ook echt gaan mediteren. Ik besloot hiervoor de cursus te willen doen. Echter, door alle drukte, duurde het bijna een jaar voordat ik er echt achteraan ging. Hierbij hielp het dat ik nog een aantal mensen kende die erover dachten om de cursus te volgen. Ik ging er achteraan door Zen.nl te mailen met de vraag welke locaties rolstoeltoegankelijk zijn.
  Dussen, de dichtstbijzijnde locatie, was dit niet. Er was wel een benedenruimte, maar deze was niet ruim genoeg voor een hele groep. Echter, er werd een andere mogelijkheid bedacht. We konden met z'n vieren een aangepaste cursus gaan volgen en we besloten dit te doen. Ik vond het erg fijn om alle theorie die ik een jaar eerder gelezen had, opnieuw te behandelen. Ook was het fijn dat er veel tijd was om de verschillende onderwerpen te bespreken.
  Dankzij het lezen van het boek en de cursus ben ik me meer bewust van welke leefgewoonten ongeluk en geluk brengen. Het waren vaak eye-openers. Prettig vind ik het dat ik nu weet hoe ik kan mediteren. Dagelijks mediteren blijft wel een gevecht met m'n ego, ondanks dat ik weet dat het beter is. Helpend is dat we met z'n vieren vier keer per week samen mediteren, dit is wel een stok achter de deur. Vergeleken met voordat ik de cursus begon, gaat het wel iets beter met me. Ik heb meer rust en balans, al probeert mijn ego me nog steeds met negatieve gedachten in actiestand te krijgen. Echter, nu ben ik me hier bewuster van en kan ik het makkelijker doorzien, toelaten en weer loslaten.'
Lászlò: 'Anderhalf jaar geleden bedacht ik met een vriend om samen te gaan mediteren. Dit leek ons goed voor onze geestelijke ontwikkeling en een goed vervolg op de zelfverdedigingssport die we deden. We deden een zelfverdedigingssport waarin persoonlijke en geestelijke ontwikkeling net zo belangrijk is als de lichamelijke vaardigheden. Helaas was het toen niet mogelijk om de zenmeditatie in Dussen te volgen, omdat deze op een boven verdieping met alleen een trap werd gehouden. Zelf zit ik in een rolstoel, dus traplopen is geen optie. Een jaar later bood Miranda aan om een aangepaste cursus in de benedenzaal te geven, dit gingen we met z’n vieren doen.

‘Ik kijk met een zeer positief gevoel terug op de cursus.’

Toen we aan de cursus begonnen, begreep ik dat specifieke doelen stellen mogelijk en raadzaam is. Zo koos ik ervoor om aan mijn concentratie, geluk en energie te werken, met als specifiek doel: “bij spanning tot rust komen en tot een meditatieve staat komen”. De cursus viel me in het begin zwaar, omdat het veel discipline vergt om twee keer twintig minuten te mediteren. Uiteindelijk werd dit één keer twintig minuten. Dit maakte wel dat het proces iets langzamer verliep. Eigenlijk merkte ik de eerste maanden weinig. Het was moeilijk om de rust te vinden en niet afgeleid te raken. Ondanks deze frustratie, was het wel erg leuk om met z’n vieren de cursus te volgen. Na drie maanden begon ik een lichte verbetering betreffende mijn doelen te ervaren. De cursus bleek minder zweverig te zijn dan dat ik van te voren had gedacht. Het ging veel over psychologische processen en een positieve kijk op de wereld, met daarin een groot gedeelte naar jezelf kijkend, zonder verwijt of afkeuring. Dit heb ik als prettig en praktisch ervaren.
  Terugkijkend op de cursus heb ik geleerd om rust te vinden tijdens mijn meditatie, m’n gedachten te ordenen en verder heb ik verbetering ervaren betreffende mijn doelen. Alleen het doel "in een meditatieve staat komen" bleek te hoog gegrepen te zijn, hiervoor is meer training nodig. Ik kijk met een zeer positief gevoel terug op de cursus.'   

Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor een zencursus bij jou in de buurt