Boekrecensie: Vaardig in geluk

Redactie ZenActueel. Bij uitgeverij Asoka is onlangs Vaardig in geluk - handboek zenmeditatie van Hans Wanningen uitgebracht. Over geluk en mediteren. Voor praktisch ingestelde mensen, met een nuchtere én open geest, wars van vage spiritualiteit en/of religieus gedweep. Die hun levensgeluk in eigen hand willen nemen. Voor mensen die door middel van meditatiebeoefening en -in het tweede deel van het boek- andere bewezen effectieve geluksstrategieën hun geluksniveau structureel willen verhogen, merkbaar en meetbaar.

Want met mediteren alleen ben je er nog niet. Weliswaar brengt het ons veel voordelen als we onze geest in topconditie brengen op het meditatiekussen. Voordelen als grotere innerlijke rust, betere concentratie, meer emotionele stabiliteit, meer vitaliteit, een betere nachtrust, effectiever handelen, groter zelfinzicht, betere relaties met anderen; en dat is nog maar een beperkte greep. Maar dan nog: mediteren is geen wondermiddel. Je leert er niet mee over water lopen. Bovendien is dagelijks standvastig oefenen geboden om die vele voordelen blijvend te verwerven, en dat valt niet altijd mee.

Het boek heeft een heel praktische inslag. In een viertal hoofdstukken wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan hoe je precies mediteert en wat dat allemaal aan positieve uitwerkingen heeft; maar ook hoe je gemotiveerd blijft en hoe je adequaat omgaat met alle te verwachten hobbels en hordes op het pad van zenbeoefening. Van pijn in je knieën tot drukke gedachtes of heftige emoties; van een luidruchtige verbouwing bij de buren tot ingrijpende life events. Ook krijg je handzame tips over hoe je een goede zentraining uitkiest, een vak- en mensbekwame zenleraar vindt en welke apps en sites van pas kunnen komen in je zenbeoefening.

In het tweede deel van het boek worden de schijnwerpers gericht op het belang (en de toepassing) van andere bewezen geluksbrengers, die alle een gelukkig huwelijk vormen met meditatiebeoefening: duidelijke levensdoelen, een actieve levensstijl, een ontspannen en optimistische levenshouding, wakkere zintuigen en goede relaties onderhouden met onszelf en anderen.

Dit is een boek om direct zelf mee aan de slag te gaan en in een rechte lijn stevige progressie te boeken op het pad naar een hogere levenskwaliteit. Vaardig in geluk kost 22,95 euro en is verkrijgbaar bij boekhandels in Nederland en Vlaanderen evenals webshops als Bol.com en Zen.nl:

Nu ook verkrijgbaar in de Zenwinkel