Verslaafd aan het denken

Simon, Zen.nl Haarlem In een prachtige reeks boeken legt Jan Geurtz bloot hoe verslaving werkt in vele aspecten van ons leven. Zijn eerste boek “verslaafd aan roken” werd gevolgd door “verslaafd aan liefde” en later het bijzondere boek “verslaafd aan denken”. Dit boek heeft mij een glimp gegeven van de bredere werkelijkheid waarin we leven. Later ontdekte ik hoe naadloos dit boek aansluit bij “Leer denken wat je wilt denken “ van Rients Ritskes.

Tibetaans boeddhisme

De auteur is geïnspireerd door de Tibetaans wijsheid traditie en heeft jaren onderricht gekregen van Sogyal Rinpoche – schrijver van het monumentale boek “Het Tibetaanse boek van leven en sterven”. Vanuit die traditie wordt een sterk analytische beschrijving gegeven van onze gespleten of duale geest dat resulteert in het onderscheiden van de denker en de gedachtes. Door middel van zijn inzichten en meeslepende manier van schrijven krijgt de lezer effectieve oefeningen in het ervaren van zuiver gewaar zijn van de non-duale geest.Afwijzing

Onder iedere verslaving ligt een diep geworteld gevoel van afwijzing en angst. Dit onprettige gevoel en de afwijzing van haar eigen gedachten is de motor van de vicieuze cirkel van verslaving. Al vroeg in de jeugd, aldus Jan Geurtz, worden de zaadjes gelegd voor zelf-afwijzende gevoelens door ervaringen van afhankelijkheid, hulpeloosheid of falen. Vanaf dat moment gaat het kind op zoek naar betere gevoelens buiten zich zelf en begint te denken dat geluk afhankelijk wordt van liefde en erkenning van anderen of materiele zaken buiten zich zelf. De prettige gevoelens die dat van buiten af opleveren zijn helaas niet erg constant en al helemaal niet permanent. Bij het verliezen of niet verkrijgen van de beoogde externe zaken wordt het gevoel van afwijzing groter en ontstaat de behoefte aan een oplossing.

Piekeren helpt niet

De verslaving aan ‘oplossingen’ brengt ons alleen maar verder van ons doel om zo vaak mogelijk gelukkig te zijn. Piekeren helpt ons niet, maar er is niets wat we zo vaak doen als denken. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in ons denken en onze verslavingsmechanismen om uiteindelijk en te leren denken wat je wilt denken.