A=A = A≠A

Joke Batink, Zen.nl Enschede. Afgelopen week was het krokusvakantie. Ik moest werken, maar mijn partner Gert was vrij en had wel zin om een klus van de to-do-list weg te werken. Dus begon hij met het wegbikken en vervangen van een rij tegels in de badkamer die al lange tijd donker verkleurd waren van het vocht. De eerste keer dat we deze ongerechtigheid zagen ontstaan, was even schrikken. Wat was er aan de hand? Hadden we lekkage? Het probleem bleef echter beperkt tot de tegelrij direct boven het bad. Dat het om vocht ging, stond wel vast. Na inwinnen van wat extern advies en volgen van eigen logica concludeerden we dat het kitwerk ter plekke niet meer voldoende waterdicht was. Niet echt een ramp, niet de leukste klus om mee bezig te zijn, dus lieten we het rusten.‘Nee hè, nu wel een lekkage? Wat te doen?’

Toen ik vorig jaar een donkere vlek op de tegenoverliggende tegelwand ontdekte, gingen mijn gedachten meteen naar het vocht-verhaal. Op die hoogte zit in de kamer ernaast de wastafel. Nee hè, nu wel een lekkage? Wat te doen? Ik wist het zo vlug niet en besloot ook dit maar even aan te zien. Het leek me wel verstandig om met een viltstift de omvang van de vlek te markeren. Zo konden we zien of het probleem zich uit zou breiden. Dat gebeurde gelukkig niet en hoewel ik heel wat keren de zwarte lijn op het tegeltje gezien heb, besteedde ik er geen aandacht meer aan.

Tot deze vakantie. Met hulp van online-informatie en gezond verstand heeft Gert de klus tot een goed einde gebracht. De tegelrij was weer fris, vochtdicht geprepareerd en vers afgekit. Ik besloot vervolgens mijn steentje bij te dragen door de hele badkamer eens extra grondig te poetsen. O ja, die zwarte lijn. Die poets ik nu ook maar weg. De vlek wordt toch niet groter. Met wat kracht op de poetsdoek kreeg ik de viltstiftlijn weggeveegd. Gelijk verdween echter ook de donkere vlek die hij al die tijd markeerde. Net als even later het vuil dat zich op de badkamerdeur ernaast bleek te hebben genesteld.

A=A=A≠A is een van de thema's in de gevorderdencursus over het Diamantsoetra. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt.