Aandacht maakt hufterproof, zentuin mag blijvenRients

Redactie Zen.nl Nijmegen
Het idee van een zentuin aan de Waal is een jaar geleden uitverkoren als een van de drie inzendingen die met hulp van de Gemeente mochten worden gerealiseerd om de Waalkade tijdelijk een fraaier aanzien te geven. Bij aanleg was bijna iedereen zeer sceptisch over het welslagen van dit project, omdat de tuin een prachtig doelwit zou zijn voor alle vandalen uit Nijmegen en omgeving. Nu, een jaar later, blijkt de zentuin nagenoeg 100 procent hufterproof. Het geheim achter dit succes is aandacht. Bijna dagelijks harkt een van de medewerkers of vrijwilligers van Zen.nl Nijmegen het grind. Ook de omgeving van de tuin wordt geveegd en zo nodig krijgt het nieuwe groen rond de tuin extra water.
         Het oorspronkelijke idee was dat de zentuin een tijdelijk pop-up project zou zijn dat vier maanden zou standhouden. Omdat het project zo’n succes is, besloot de gemeente onlangs dat de tuin tenminste ook dit hele jaar nog mag blijven. We wachten vol spanning af of de tuin ook de vierdaagsefeesten goed gaat overleven. Hopelijk wel, want vele Nijmegenaren en toeristen genieten er dagelijks van. Ook veel bewoners verbazen zich erover. Een van hen vertelde: het lijkt wel een wonder, maar iedereen lijkt dit stukje rust aan de drukke Waalkade te respecteren.
         De zengroepen maken de hele zomer regelmatig en dankbaar gebruik van de tuin om er te mediteren. Dan valt op hoe intens stil het zijn kan in het oog van de storm. Komende maanden zijn er ook in Zen.nl Nijmegen weer zomercursussen met de zentuin als extra oefening.Zentuin Nijmegen