Adem, energie en sutra's

Thea Ensing,Zen.nl Zevenaar. In de afgelopen seizoenen heeft Zen.nl Zeist een serie workshops georganiseerd over het thema adem, energie en soetra’s, gegeven door Bertjan Oosterbeek. Ik was al een tijd nieuwsgierig naar deze workshops en Bettina had me al een aantal keer uitgenodigd om vooral te komen. Ook om eens kennis te maken met de zendo in Zeist. En op een zondag in december kwam het er dan eindelijk van. De zendo in Zeist ligt op de zolder van een groot herenhuis. De balken geven het een intieme sfeer. Er is thee en koffie en ik voel me meteen thuis.

We starten de ochtend met een half uur soetra’s reciteren, op een behoorlijk rap tempo en met flink veel adem eronder. Het hoogtepunt wordt gevormd door de Kanzeon-soetra, die maar liefst 33x wordt gereciteerd. Een flinke boost voor mijn energie. Het reciteren wordt gevolgd door 2 periodes zitten afgewisseld met loopmeditatie en thee. Vervolgens een inleiding en opnieuw 2 periodes zitten, met gelegenheid voor persoonlijk onderhoud, en afgesloten met thee.


Bertjan Oosterbeek en Rients Ritskes


Bertjan adviseert ons voor het mediteren even aandacht te schenken aan wat ons bezig houdt, zodat je dat niet meeneemt in je meditatie. En om je aandacht te visualiseren als aan een touwtje. Steeds als je aandacht wegdrijft, trek je haar weer terug naar je adem. Zazen begint eigenlijk pas wanneer je je lichaam tot rust hebt gebracht, vervolgens je adem en tot slot je denken. Dan heb je echt aandacht voor wat er gebeurt. Lijf, adem, gedachten. En: aandacht=voelen. Ik weet niet of het door het reciteren of door de aanwijzingen komt, of beide, maar ik merk dat mijn meditatie intens is.

De inleiding gaat in deze laatste workshop uit een serie van vier over de vierde edele waarheid, oftewel het achtvoudige pad dat leidt naar het beëindigen van het lijden. Een pad dat geen pad is, eigenlijk meer een soort rotonde zonder op of afritten is, waarbij elk deel van het pad weer volgt uit de andere delen. Het gaat nergens heen, en toch komen we als we het gaan op een punt dat je vrede kunt hebben met wat zich aandient. Een pad dat is en niet is en dat ik alleen maar kan gaan door het te zijn. Koan-materiaal pur sang. Maar ook een pad met een aantal aanmoedigingen tot een juiste richting: • De juiste aandacht, concentratie, inzet • Het juiste zien, denken, spreken • Het juiste handelen, levensonderhoud

De daarop volgende meditatieperioden met daarin het persoonlijk onderhoud verdiept nog verder en ik merk dat er van alles door me heen gaat. Er kwam weer meer ruimte voor wat dieper weggestopte gevoelens die ik geneigd ben te vermijden, wat helend voelde. En met voor mij als persoonlijk leerpunt dat het niet zozeer gaat om kwantiteit, maar vooral om kwaliteit: als je gaat zitten, ga dan tot het gaatje. Aandacht=voelen.

Al met al een bijzondere, verdiepende ochtend. Ik kijk uit naar de volgende serie.

De volgende serie vindt plaats op 5 februari, 5 maart, 2 april en 14 mei, steeds van 9.00-12.30 uur. Voor meer informatie en inschrijving klik hier.