Autonomie in verbondenheid

Floor Rikken, Zen.nl Utrecht   ‘Wie ben ik?’ is een oervraag uit de zenfilosofie en Bodhidharma zei: ‘ik weet het niet’. Een heel mooi antwoord maar hoe leef je dat in je dagelijkse leven. Nadenkend over de vraag wie ik ben komt er vooral een lange waslijst aan dingen als: vrouw, zenleraar, geen man, steeds grijzer wordend, aandacht, energie, een lijf, geest, verbonden met jou, iemand, niemand, iemand met een snotneus. Hoeveel bladzijden kan ik doorgaan? En wat heb ik dan geleerd? Zittend in sesshin ervaar ik dat ik ben. Zittend in sesshin mogen alle antwoorden op de vraag ‘Wie ben ik?’ opkomen en weer verdwijnen. Zittend op mijn meditatiekussen groeit mijn autonomie. Weten wie ik ben in verbondenheid met jou.

In de mei-sesshin gaan we het onderwerp autonomie in verbinding onderzoeken. Sesshin zelf is al een oefening van autonomie in verbondenheid. Ik zit alleen op mijn kussen en zie mijn eigen blije en bange bubbels naar boven komen, en tegelijkertijd ben ik er mij zeer bewust van dat ik dit alleen kan omdat iedereen om mij heen er ook is. We geven elkaar het vertrouwen om onszelf en elkaar beter te zien.


‘Zittend op mijn meditatiekussen groeit mijn autonomie’

Mijn intentie is om te werken aan groei van autonomie en het ontwikkelen van onze mogelijkheid tot verbondenheid. Vragen die ik mij stel zijn: Wat betekent het ergens bij te horen? Of iemand buiten te sluiten? Of je buitengesloten te voelen. Ben ik een met jou of toch niet?


De volgende zevendaagse sesshin in Lochem is van zondag 7 t/m zaterdag 13 mei 2017 o.l.v. Floor Rikken. Het thema zal dan zijn 'Autonomie in verbondenheid' en de citaten zullen o.a. komen uit het boek ‘Een tijdelijke vertelling’ van Ruth Ozeki.

Klik hier voor meer info en aanmelding voor de komende voorjaarsesshin.


Buiten meditatie tijdens een sesshin in Lochem