De buschauffeur is zenBuschauffeuren die mediteren

Pia, Zen.nl Haarlem De effecten van zenmeditatie zijn niet alleen merkbaar voor mensen die dagelijks mediteren, maar zeker ook voor de omgeving. Een mooi voorbeeld uit de praktijk!

Carin werkt als buschauffeur in Haarlem en overwoog al jaren of ze zou leren mediteren. Maar het kwam er steeds niet van. Totdat zij vorige zomer de posters in de stad zag hangen en dacht: nu of nooit!
Handig dat ze een proefles kon volgen; daar meldde zij zich voor aan. Carin was erg enthousiast en besloot vanaf dat moment dagelijks te gaan mediteren. Dat ging haar goed af, ondanks de onregelmatige diensten. En wat een verschil merkt zij en merkt haar omgeving.
Haar dagelijks werk als buschauffeur in Haarlem is een ideale baan om gestresst en vooral vaak geïrriteerd te raken. De drukte van het verkeer, de onrust van de medeweggebruikers en de druk op tijd te moeten zijn, konden dagelijkse garant staan voor veel gedoe en gemopper. En daar wilde Carin wel wat aan doen. Ook de vaak optredende hoofdpijn was een reden te onderzoeken of meditatie kon helpen.

Sinds een half jaar voelt Carin veel meer rust en is het niet meer nodig bij het minste of geringste op de claxon te hangen. Carin vertelt: ‘Ik wacht gewoon even en denk als iemand er toch net nog even langs wil: prima hoor, jij mag eerst!’
Een ander groot verschil voor haar is dat een lastige klant niet meer de hele rit in haar hoofd bleef doorzeuren en lang nadat die was uitgestapt, eigenlijk nog steeds meereisde. Hup zeurpot, als je uitstapt, ben ik je ook echt helemaal kwijt!
Het lukt Carin tegenwoordig altijd op tijd te vertrekken en zij is niet meer zenuwachtig of onrustig of het deze dag allemaal wel gaat lukken. En ook thuis merkt Carin veel profijt: ik doe wat er te doen is en ik stel niet meer uit. Wat een rust en wat een ruimte. De hoofdpijn is er helaas nog, die laat zich voorlopig nog niet verjagen.
Ook haar omgeving merkt het: ‘een veel rustiger blik in haar ogen’, zeggen haar collega’s die bij dit gesprekje betrokken zijn. Carin moppert minder en kan beter voor zichzelf opkomen.
Carin vertelt dat ze ook blij is met de andere kijk op het leven, die ze leert: wit is wit en wit is niet wit. Kijk maar naar een witte schuur in de tuin als het gesneeuwd heeft ;-).

Katholina, de vriendin van Carin en ook buschauffeur, is door de enthousiaste verhalen afgelopen februari ook begonnen met mediteren. En de eerste effecten worden al merkbaar: ‘Als ik rustig mijn klanten begroet en antwoord geef op hun vragen, reageren zij ook rustig op mij. Mediteren helpt me om dat te doen. En met een ding tegelijk bezig zijn, wat geeft dat een rust. Ik merk echt verschil: als ik niet mediteer, is de hele dag onrustig en als ik wel mediteer houd ik tijd over!

Haarlem mag blij zijn met deze twee vrouwen, die bewust en actief hun steentje bijdragen aan een prettige sfeer in de stad!