Eenvoud - het toppunt van complexiteit

Arjan Mulder, Zen.nl Rotterdam. Ik had een hekel aan strijken. Vooral de mouwen van overhemden vond ik lastig. En het duurt lang, zeker wanneer je geen snelle strijker bent zoals ik. Hoe krijg ik een goede vouw in de mouw? Gelukkig was er bij mij in de buurt een tweedehands kledingzaak waarvan de eigenaresse ook strijkgoed deed. Ik kon mijn kantoorkloffie (veel overhemden) en die van mijn vriend (ook veel overhemden) dus altijd mooi bij haar dumpen. Lekker makkelijk. Maar haar zaak is weg, vriend ook trouwens. Alles verandert. Wat nu? Simpel: zelf doen. En ik heb ontdekt dat strijken best oké is. Podcast aan, luisteren naar een interessante radio-uitzending. Zoals voor alles geldt: als je het met aandacht doet is het prima om te doen, niks vervelends aan, fijn zelfs.‘Met aandacht luisteren naar het gesis en gestoom van het strijkijzer.’


Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ik nog meer kan halen uit de ogenschijnlijk simpele strijkhandeling. Met aandacht luisteren naar het gesis en gestoom van het strijkijzer. De stof van de kleding voelen. De warmte voelen die het strijkijzer achterlaat. Het lijkt zo'n eenvoudige huishoudelijke handeling, maar er blijkt meer in te zitten nu ik het oordeel 'strijken is stom' achter me heb gelaten. Want is strijken niet zoals het hele leven?: gevaar (pas op, je kunt je hand lelijk branden!); geven en nemen (warmte en stoom); contact maken (ofwel strijken). Tsjonge, zo'n eenvoudige handeling lijkt wel het toppunt van complexiteit. Het moet niet gekker worden, ik kijk uit naar mijn volgende setje overhemden.

'Eenvoud - het toppunt van complexiteit' is het thema van de weekendsesshin van 21 tot en met 23 april, georganiseerd door Zen.nl Eindhoven, Tilburg en Rotterdam. Klik hier voor meer info.