Jurgen hoort zijn zoon nu echt

Jurgen, Zen.nl Hilversum. Afgelopen wintersesshin slaagde ik voor het examen als zenleraar. Om die reden was mijn gezin er op zaterdagochtend bij en we genoten van de afsluitende ceremonie en het daarop volgende ontbijt.

  Waar ik eigenlijk graag alleen terug naar huis rijd, zodat het effect van een week meditatie zo lang mogelijk blijft, reed mijn 18-jarige zoon met me mee. Hij is de stilste van mijn 3 zonen en wij, zijn ouders, zien regelmatig dat hij onvoldoende aan bod komt. Hij is rustig, bedachtzaam en heeft vaak hele goed ter zake doende bijdragen aan gesprekken. Alleen…, hij heeft meer tijd nodig om tot die bijdragen te komen. Tijd die vaak niet beschikbaar is vanwege de dagelijkse drukte of simpelweg wordt overstemd door de waan van de dag. Het voelt soms alsof er een glazen wand tussen ons staat. We kunnen elkaar moeilijk bereiken.

  Ik ben nog helemaal in de stemming van de sesshin, als we beginnen aan de 2 uur durende reis huiswaarts. Tijdens de sesshin worden we ons extra bewust van onze emoties, wat we voelen en onze gevoelens, die we in alle stilte onderzoeken op wat ze werkelijk voor ons betekenen. Die stilte van de sesshin manifesteert zich in de auto. De rust en leegte van de sesshin wordt weerspiegeld in de verkeersluwe snelweg. Autorijden kost amper energie of aandacht.


‘Gaandeweg gaat het niet meer over ‘Wat doe je ?’  maar over ‘Wat doet het met je?’’

Om de tijd aangenaam door te brengen stel ik een vraag en wacht in alle rust op het antwoord. Er is tijd en ruimte om de relatie tussen ons te proeven en op me in te laten werken. Pas na minuten komt een antwoord. Die minuten zijn lang genoeg geweest om…..? Ik weet het niet goed, maar in plaats van mijn standaardreactie van snappy, goedbedoelde en doodknuffelende adviezen, proef ik zijn antwoord. Ik neem de tijd om de in mij opkomende adviezen te onderzoeken, voordat ik ze uitspreek. Ik beleef de ‘sesshin at work’. En bijna als vanzelf transformeren de opkomende adviezen zich naar vragen. Vragen die, als ze gesteld zijn, ter zake doend blijken te zijn.

  Gaandeweg gaat het niet meer over ‘Wat doe je ?’  maar over ‘Wat doet het met je?’ De antwoorden zijn pareltjes van zelfinzicht en geven aanknopingspunten voor verduidelijkende vragen mijnerzijds. Dit spel van vraag en antwoord hebben we nog nooit eerder (zo mooi) weten te spelen. En samen gaan we op reis naar echt contact tussen vader en zoon. Langzaam leer ik hem echt kennen.


Met zijn 18 jaar is deze zoon volop op zijn weg naar volwassenheid, en zit daarmee in een periode waarin wij allebei een andere rol krijgen. Nu pas zie ik hoe ver hij al is, en ben verrast. Een berg van emoties komt als een lawine naar beneden. Gelukkig ben ik nog in de geest van de sesshin, en vind bij mezelf ruimte voor onderzoek. Daardoor doen de emoties wat ze horen te doen, en zetten me in beweging, zonder me te overmannen. En ik zet alles wat ik als zenleraar te bieden heb in om ons contact uit te diepen.

  Wij reizen verder in de richting van huis, en voelen allebei hoe bijzonder deze autorit is geworden. Vlak voor we de rondweg verlaten, komt de kers op ons reizende toetje, met de opmerking ‘ik heb het gevoel voor het eerst gehoord en gezien te zijn’. Thuisgekomen blijkt dat het gesprek ook 's middags nog opvolging krijgt als ik samen met mijn ega en zoon spontaan verder praat. Zelfs op zondag worden we verrast door een ongekende openheid en uitdrukkingsvaardigheid. We sluiten het weekend af met een door zoon voorgestelde toost op: ‘dat ik over mezelf kan praten’.

  Zen staat op 2 benen. De meditatie en dagelijkse praktijk. Eerst doet de één een stap, daarna de ander. Door de stap van de sesshin was er ruimte voor een stap in de dagelijkse praktijk. En door die combinatie van stappen is er iets wezenlijks veranderd. We hebben een nieuw perspectief, met verwachting van positieve afloop. Een onverwachte na-de-sesshin ervaring.

  De volgende zevendaagse sesshin in Lochem is zondag 7 t/m zaterdag 13 mei 2017 o.l.v. Floor Rikken. (Deze is volgeboekt) De daaropvolgende zevendaagse sesshin is van zondag 9 t/m zaterdag 15 juli 2017 o.l.v. Rients Ritskes.
Klik hier voor meer info en aanmelding voor de komende zomersesshin.