Huisarts op sesshin

Interview met Koos Noordeloos, huisarts te Bloemendaal

Waarom doet een drukke huisarts al meer dan 10 jaar elk jaar een sesshin?

Redactie ZenActueel.Om gelukkiger van te worden en volgens mijn dochter ook om te voorkomen dat ik zelf burn-out zou raken. Bovendien zie ik er na de sesshin volgens mijn vrouw beter uit, dus ik blijf het jaarlijks doen. En ik heb ook een gevecht gevoerd tegen een stemmetje in mijzelf die zei dat ik er niet mocht zijn. Uit mijn opvoeding heb ik het idee overgehouden dat ik er niet mag zijn en niets goed doe. Pas recent, na al die sesshins en ook nog veel ander emotioneel lichaamswerk, ben ik dat stemmetje eindelijk kwijt en dat is een enorme verlichting.


Koos Noordeloos

Zou je patiënten aanraden naar een sesshin te gaan?

Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ik adviseer ze wel om te gaan mediteren, maar dat is voor veel mensen al veel gevraagd. Je moet er vroeger voor uit je bed. Zelf sta ik om 6 uur op om eerst even te mediteren, maar die discipline heeft niet iedereen natuurlijk.

Wat zijn jouw hoogte punten van de sesshin?

Het werken met koans heeft mij soms heel goed gedaan en veel inspiratie gegeven, maar ook gewoon het stil zijn met zoveel mensen werkt heel verdiepend. Waardoor mijn dagelijkse oefening ook weer verstilt.

Wat houdt je het meeste bezig?

Deze sesshin denk ik veel na over mijn doelen voor de toekomst. Wat ga ik doen na mijn pensioen? Ik ben er nog niet uit.

Waarom kom je naar Zen.nl sesshins?

De benadering hier spreekt me wel aan en ik kom ook wel een beetje voor Rients. Ik vond in het begin wel dat hij een groot ego had en dat was natuurlijk precies wat ik niet had. Maar de sesshins deden me gewoon goed, daarom bleef ik. Nu ik Rients beter ken zie ik dat het best meevalt met dat ego van hem en dat hij toch eigenlijk heel gewoon en aardig is. De volgende sesshin van zondag 7 t/m zaterdag 13 mei 2017 onder leiding van Floor Rikken heeft als thema ‘autonoom zijn in verbondenheid’.

In de volgende sesshin onder leiding van Floor Rikken zal het gaan om het thema ‘autonomie in verbondenheid’.