Ik leer mijn bek te houden

Redactie ZenActueel. De Vughtse zen-leraar Walter Jacobs mag het hem, als het nodig is, ronduit zeggen: Gerard, hou je bek. Dat hebben ze zo afgesproken, dat is waarom Gerard Postema, fysiotherapeut, anderhalf jaar geleden is begonnen met zen. Zijn directheid en spontaniteit hadden hem veel succes opgeleverd, maar hadden ook tot schade geleid. Hij kwam geregeld voor onaangename verrassingen te staan. Bijvoorbeeld dat afspraken niet werden nagekomen, beloftes verbroken. Dat ergerde Gerard, hij voelde zich soms zelfs verraden. “Waarom zegt zo iemand dan niet gewoon tegen mij dat ie wat we hadden afgesproken eigenlijk helemaal niet wil”, was vaak de verontwaardiging. “Dat kunnen ze toch gewoon zeggen. Vind ik helemaal niet erg.” Hij had wel in de gaten dat zijn eigen houding er waarschijnlijk iets mee te maken had, waarom mensen om hem heen zich zo gedroegen. Misschien moest hij zich wat vaker inhouden.

“Het ging niet slecht met me, maar het gaat nu veel beter.”


‘Als jij ergens binnenkomt, dan ben je meteen zo aanwezig’, kreeg Gerard vaak te horen. Hij snapte er niets van. Hij was toch gewoon zichzelf. Laatst zei iemand op een feestje tot zijn verrassing: “Gerard, wat ben je rustig.” Daar genoot hij van. Hij zat het allemaal eens te bekijken. Van een afstandje. En dat voelde goed. “Ik was toen ook gewoon mezelf.”


Gerard Postema

‘Sit down and shut up’

Anderhalf jaar geleden hoorde dat nog niet tot zijn repertoire. Er moest altijd iets gebeuren. Tijdens de introductiecursus kon Gerard ook zijn neiging om zich te bemoeien met wat zijn medecuristen deelden in de les niet onderdrukken. Voor je het wist, had hij de les al bijna overgenomen. Maar hij deed zijn best zich in te houden. Gelukkig sluiten we iedere bijeenkomst altijd af met twee periodes van 25 minuten stille zitmeditatie. Daarin heeft Gerard goed kunnen oefenen. ‘Sit down and shut up’, de titel van een boek van de Amerikaanse zen-leraar Brad Warner, vat zen-meditatie goed samen. Precies waar Gerard voor was gekomen. Hij zat goed. Tegenwoordig lukt het hem steeds beter en steeds vaker om even niets te doen of te zeggen. Dat brengt veel goeds in zijn professionele en persoonlijke relaties. Mensen durven nu eerlijker en opener te zijn in Gerards aanwezigheid. En dat geeft rust, de dingen lopen beter. “Het ging niet slecht met me, maar het gaat nu veel beter.” Gerards spontaniteit en levenskracht zijn eigenlijk nog mooier geworden.

Klik hier voor meer informatie over Zen.nl Vught.