Lessen uit de Diamant-sutra

Wat is de meerwaarde van naar mijn zenklasje gaan, ik kan ook thuis mediteren. Dat vroeg Anjo van Toorn zich af. Hij vond een soort antwoord door puntsgewijs stil te staan bij wat hij heeft geleerd en verder wil leren.

Lessen uit de Diamant-sutraAnjo van Toorn, Zen.nl Lochem

Dit is geen evaluatie, maar een opsomming van voor mij belangrijke leerpunten.

1. Persoonlijke groei is een langzaam proces; het temmen van de os. Ik leef onmiskenbaar meer uitgezoomd, om weer even makkelijk terug te vallen, maar ik kan dat patroon – met een glimlach – herkennen. De reis meandert voort.

2. Ik heb het boekje Verlichting voor luie mensen drie keer gelezen met steeds minder scepsis en verzet. Het idee dat je niets hoeft te doen om van A naar B te komen blijft spannend. Dat geldt ook het relativeren van mijn eigen wil: stuur ik nu wel of niet? Het inzicht in non-dualiteit is waardevol; ik zie dat dit ruimte geeft om te kunnen loslaten, overgeven en vertrouwen.

3. Ik moet me niet laten foppen door een te beperkte definitie van mezelf; ik probeer de ‘geboden van de Hemel’ (ming) te verstaan en optimale omstandigheden te creëren. Alleen dan zal ik niet onder een instortende muur gaan staan.

4. Wie ben ik? De metafoor van een boer is mooi – hij bewerkt de akker en laat de gewassen groeien. Hij kent de samenhang tussen hemel en aarde, het geheim en de kracht van het ontkiemen, hij acteert in het nu – niet te vroeg en niet te laat, hij blijft alert.

5. Door te mediteren kan ik spelen met relativeren, omdraaien, verbinden et cetera om los te laten en in een vernieuwd perspectief te laten landen, om het dan weer los te laten en zo verder. Het gaat niet zozeer om rust tijdens het zitten; het gaat om leegte scheppen, een open podium, om vrij te komen van oude patronen en nieuwe energie te laten ontstaan.

6. Meditatie heeft betekenis, maar alleen in de alledaagse werkelijkheid kunnen we veranderingen realiseren. Uit hoe iemand omgaat met anderen en de keuzes die hij maakt kunnen anderen aflezen hoe ‘verlicht’ hij is.

7. Wijsheid is wakker en wendbaar zijn en schakelen. Iets zien voordat het te zien is en natuurlijk handelen. Het leven begrijpen en handelen, zoals kok Ding zijn vlees snijdt.

8. Waarom wil ik doorgaan met mediteren en het zenklasje? Omdat het goed is om mijn bewustzijn te versterken – dat kan door Dostojevski te lezen – maar het zenklasje maakt dit proces actiever. Met dit bewustzijn wil ik anderen inspireren en energie geven om te groeien. Dat draagt bij aan betekenis geven aan het leven. Mediteren is een oefening waarvan ik de kracht slechts langzaam begin te begrijpen. Overgave is een mooi motto!