Symbolen


Column


SymbolenEen kat die achter zijn eigen staart aan rent. Dit beeld komt in mij op als mijn gedachten rondjes rennen in mijn hoofd. De kat rent en rent, totdat hij van uitputting in slaap valt. Een gedachteloop kost minstens zo veel energie en net als de kat heb ik dan geen puf meer om te gaan spelen.

In de zendo praten we over symbolen in de vorm van gebeurtenissen die de pijn oproepen van iets wat je in het verleden is overkomen. Die pijn dient zich vaak incognito aan. Iemand zegt iets of doet iets, of er gebeurt iets wat je hersenen onbewust koppelen aan oud zeer. Je ervaart op dat moment opnieuw de pijn alsof deze je zojuist werd aangedaan. En voordat je beseft wat er gebeurt, reageer je buitenproportioneel op een relatief onschuldige situatie.
         Dit proces van onbewust reageren vanuit ervaringen uit het verleden zal zich steeds opnieuw voordoen, zoals de kat steeds weer de impuls krijgt om die bewegende staart te pakken. Pas als je je bewust wordt van dit proces en leert de symbolen te herkennen, zullen gebeurtenissen die heftige pijn niet meer oproepen.

Ik ben opgegroeid met een moeder die niet in staat was haar emoties te reguleren. Ze kon te pas en te onpas buitensporig reageren waarbij de emotie boosheid het vaakst ten tonele verscheen. Daardoor groeide ik op met het idee dat ik geen liefde verdiende, terwijl ik net als elk kind verlangde naar de onvoorwaardelijk liefde van mijn moeder.
         Deze bubbel heeft mijn gedrag lange tijd be├»nvloed. Daar was ik me niet van bewust, maar sinds ik mediteer begin ik het verborgen mechanisme ervan steeds meer te doorzien. Twee jaar geleden stond ik nog aan de grond genageld als iemand vanuit het niets een ongenuanceerde boosheid op mij afvuurde. Gevoelsmatig veranderde ik dan acuut in het kleine meisje dat zich niet geliefd voelde. Ik wist mij dan geen raad met de situatie. Het duurde een tijd voordat ik me realiseerde dat mijn reactie werd aangestuurd door ervaringen uit mijn verleden. Ik ben inmiddels op zoek gegaan naar de oorsprong en het effect van deze overtuigingen, en het lukt me steeds beter het verleden los te koppelen van het heden.

De les over symbolen was een geschenk. Ik herken nu een situatie die voorheen mijn bubbel zou activeren als een symbool, waardoor mijn aandacht in het heden blijft. Dat heeft me eveneens doen inzien dat ik voorheen de behoeftes van de ander niet goed kon aanvoelen, doordat ik letterlijk verblind werd door oud zeer. Door te herkennen waar gebeurtenissen voor staan, wat ze symboliseren, komt ik beter in contact met mijn eigen gevoel en dat van de ander.

De kat die achter zijn eigen staart aan rent, ziet opeens een vlinder en begint een nieuw avontuur. Ik ren nu welbewust rondjes langs de Maas, met mijn hardloopschoenen aan.

Marleen Noordergraaf