Wat is goed?

Redactie ZenActueel. Is het goed om in de vrieskou buiten te mediteren? Sommigen hebben er deze week in ieder geval wel van genoten, maar wat is goed? Dat is misschien wel de allerbelangrijkste vraag. En een die we onszelf eigenlijk toch voortdurend stellen. Wat is hier in deze zin het goede woord? Is de zin zo goed of moet deze nog beter? Doe ik het goed? Is mijn vriend wel zo goed voor mij? Is deze baan wel goed voor mij? Is dit eten wel goed voor mij. Is zoveel sporten wel goed voor mij? Wat is de goede partij om op te stemmen? En ga zo maar door. Deze vraag begint ’s ochtends bij de wekker en eindigt ’s avonds met de vraag wat het goede moment is de TV of smartphone uit te doen.


Enkele van de ruim 60 sesshin deelnemers durven het aan om buiten in de sneeuw bij het hotel te mediteren

Het thema van deze sesshin is intimiteit en de citaten komen uit Martha Nussbaums dikke boek `Over de breekbaarheid van het goede'. Tevergeefs zal men er zoeken naar een definitie van het goede. Toch stelt Rients dat alleen als je weet wat het goede is, je ook goed kunt zijn. Het is dus van meer dan alleen filosofische belang aandacht aan deze vraag te geven. Maar voor iedereen is het dus anders en elke situatie vraagt om haar eigen antwoord. Daarom is Rients antwoord op de vraag wat goed is: 'Het is goed om je steeds bewust te zijn van de vraag wat het goede is!' Door deze vraag meer bewust te hebben kunnen we steeds bewustere en betere keuzes maken en zo wordt ons leven een goed leven.

Net als in de meeste sesshins draait het om het bestuderen van een thema, om mede met behulp van de theorie te kijken naar hoe we in de praktijk beter met onszelf en onze omgeving om kunnen gaan. Tijdens deze sesshin ging het om ‘intimiteit’ en ‘het goede’ en de vele goede vragen en gesprekken die tijdens de dagelijkse inleidingen ontstonden maakten duidelijk dat er veel inspiratie werd opgedaan.

In de volgende sesshin onder leiding van Floor Rikken zal het gaan om het thema ‘autonomie in verbondenheid’.