Wat is wijsheid

Wat is wijsheid?Afgelopen zondag was de eerste zenleraren opleidingsdag van het nieuwe seizoen. Er waren bijna negentig zenleraren in opleiding onder wie vijftien nieuwe. Zij begonnen de afgelopen maanden met hun opleiding.

Degenen die er voor het eerst waren werden met een hartelijk applaus ontvangen. Per jaar zijn er vier opleidingsdagen, die meestal staan in het teken van een thema. Het thema van afgelopen zondag was: Wat is wijsheid? De eerste inleiding was meteen interactief. In koppels liepen we door de stille mistige binnenstad van Nijmegen. In duo’s werd uitgewisseld hoe gedacht werd over wat wijsheid is en hoe je wijs wordt. Onder het genot van koffie werden de antwoorden plenair geïnventariseerd. De boeiende en voor sommigen ook wel een beetje confronterende oefening leverde mooie en heel verschillende antwoorden op. Rients bouwde daarop in zijn voordracht voort en vertelde dat de vraag ‘Wat is wijsheid?’ een koan is. Aan het einde deelde hij zijn beste antwoord met de aanwezigen.

Wijsheid uit de natuur
Daarna was het de beurt aan Lilian van de Vaart van Zen.nl Eindhoven. Haar thema was zen, filosofie en de natuur. Met een reeks prachtige citaten en mooie beelden werd duidelijk hoezeer de natuur filosofen en vooral zenfilosofen heeft geïnspireerd. Veel filosofen stonden er bekend om dat ze inspiratie opdeden tijdens hun wandelingen.
         Esmay verzorgde de lunch; zij is gespecialiseerd in de vegetarische creoolse keuken. Het was smullen van de verschillende soorten soep, brood en tapenades.

Wijsheid van de spiegel
Floor Rikken van Zen.nl Utrecht begon de middag met een lezing over de wijsheid die te vinden is in ons gezicht. Ze sprak over hoe zenmeesters, vrouwen én mannen de spiegel gebruikten om tot meer inzicht te komen. Floor raadt iedereen aan ook eens een paar minuten of misschien zelfs een paar uur te mediteren voor de spiegel. Ze beloofde spannende ervaringen.

Denker des vaderland
Tot slot hadden we het bijzondere genoegen de huidige Denker des Vaderlands, René ten Bos, te mogen horen spreken. Met veel enthousiasme, overtuigingskracht en niet in het minst humor wist hij een beeld te schetsen van een wereld waarover hij niet zo positief is. Hij gaf heel duidelijk aan dat we volgens hem niet goed bezig zijn en dat de onzichtbare hand waarop het functioneren van onze markteconomie gebaseerd is niet werkt, niet in de zorg, maar ook niet in de wereld. Het milieu is er de dupe van dat we te veel willen. Persoonlijk trekt hij zich het lot van de uitstervende soorten erg aan en heeft er een aantal van op zijn onderarm laten tatoeëren. Toch sloot hij zijn inleiding af met een klein lichtpuntje. Er zijn veel moderne filosofen die goede oplossingen aandragen voor de huidige uitdagingen, en die zien dat het anders kan en anders moet. Zij halen hun inspiratie uit het boeddhistisch gedachtengoed. Hij gaf geen oplossing, maar gaf wel te denken en sloot daarmee een zeer geslaagde zenlerarenopleidingsdag af. Alle inleiders kregen een hartverwarmend applaus.Wat is wijsheid?
Wat is wijsheid?
Wat is wijsheid?
Wat is wijsheid?