We willen helemaal geen rust

We willen helemaal geen rustYvonne Visser, Zen.nl Amersfoort

Op de homepage van Zen.nl prijkt het bovenaan de pagina: Vind rust, verleg je grenzen. Het is een slogan die veel mensen aanspreekt. In het maatschappelijk leven is het de norm om niet alleen een baan te hebben, liefst een met doorgroeimogelijkheden, maar ook een gezinsleven, kinderen die zich breed moeten ontwikkelen dus lid zijn van een sportclub en naar de muziekschool gaan, een kring van goede vrienden, een hobby en vrijwilligerswerk. Het resultaat is dat we altijd onderweg zijn, gehaast en gejaagd om de strakke planning in de agenda rond te krijgen. Om aan die drukte te ontsnappen maken we ons dan een avond vrij om aan Zen te doen, om rust te vinden.

Je dagelijkse meditatie is als een spiegel. En niet zelden kom je daar je onrust en rusteloosheid tegen. Bewegingloos, met een rechte rug en een serene glimlach rond je lippen tel je je adem. Op het oog een toonbeeld van rust. Maar ondertussen vliegen je gedachten alle kanten op, en gaat de drukte van je dagelijks leven in de geest gewoon door. Geleidelijk komt je geest tot rust; soms is het pas in de laatste minuten van je meditatie rustig. Heel goed om te doen, want je neemt zeker wat van die rust mee je dag in.

De rusteloosheid en drang om bezig te zijn lijken ons meer eigen te zijn dan de rust. Rust is de koan van ons leven. Wat is rust? Is het de afwezigheid van het gevoel van rusteloosheid, dat gevoel dat we iets moeten doen, dat we bezig moeten zijn? Kunnen we met deze koan-vraag doordringen tot de bron van rust? En wat treffen we daar dan aan? Misschien vinden we een dorre woestijn van betekenisloosheid, een plek waar je niet wilt zijn en sprinten we daarom telkens daar vandaan. Maar het kan ook dat we daar een rijke bron vinden, die ons voedt en voor inspiratie en zingeving zorgt. Ik vermoed dat het er allebei is: de tegenpolen van het leven – mooi en lelijk, aangenaam en onaangenaam, inspirerend en beangstigend – gaan altijd samen op; zo trekken ook rust en rusteloosheid samen op en creëren het spanningsveld dat tot actie aanzet. Het is de kunst van het leven om rusteloosheid te benutten voor zinvolle activiteit. In de wetenschap dat onze activiteiten ertoe doen, kunnen we rust vinden midden in de dynamiek van het leven.

Rust is het thema van de weekendsesshin die van 24 tot 26 november plaatsvindt in Centrum Oostraven in Epe. In de krachtige stilte van de intensieve meditatiebeoefening gaan we op zoek naar rust. Ongetwijfeld zul je er je rusteloosheid ook ontmoeten. Die is welkom. Rusteloosheid doet ons verlangen naar rust en ons verlangen zet ons in beweging, maakt ons nieuwsgierig en zet ons aan tot zinvol handelen.

Voor geïnteresseerde rustzoekers zijn er nog plekken vrij. Aanmelden kan op: https://www.zen.nl/amersfoort/activiteiten/weekendsesshin-nov2017.html .