Weggegooid eten

Redactie ZenActueel. De locatie waar wij onze sesshins houden is met grote zorg uitgekozen en de verzorging en het eten verdient een dikke pluim. Vandaar een kort interview met de chef-kok van hotel Paasberg in Lochem, Gerrit Brokken. De afgelopen 3 jaar hebben we daar al vaker dan 10 keer onze intrek hebben genomen.

Is koken voor de sesshingangers van Zen.nl leuk?

'Ja', zegt Gerrit, 'daar zitten heel veel uitdagende kanten aan voor mij en mijn team. Hoewel we op ons gewone menu natuurlijk altijd een of twee vegetarische gerechten hebben was in het begin een week lang verantwoord vegetarisch koken voor ons een nieuwe uitdaging. Maar gezien de vele complimenten en hoge cijfers op de evaluaties (dat is een 9 red.) geloof ik dat we dat inmiddels goed onder de knie hebben.'


Is het alleen maar leuk?
'Er zitten veel leuk aspecten aan, maar voor een groep koken is natuurlijk heel anders als al-la-cart en ik ben een al-la-cart kok, dus dit is vooral ook leuk als afwisseling op ons gewone werk. En het is hard werken. Normaal koken we voor zo’n 40 mensen en jullie zijn nu met meer dan 60 mensen.'

Wat valt je verder op aan ons?
Ja, wat ons opvalt is dat jullie bij aankomst al veel rustiger lijken dan onze andere gasten en dan komen jullie ook nog eens voor de rust en stilte. Een voordeel is wel dat wij er ook rustiger van worden, dus het werkt wel.

Nog meer verschillen?
Ja jullie verspillen veel minder. Jullie zijn met 50% meer mensen als onze normale bezetting, maar er wordt 50% minder eten weggegooid. Veel groepen willen graag van een buffet eten en dat is ook gezellig, maar er gaat daardoor wel veel verloren en bij jullie bijna niks. Dat is natuurlijk wel fijn. Oh ja, nog een groot verschil, jullie eten volgens mij minstens 3 keer zoveel fruit als gemiddeld. Zo is er de afgelopen sesshin al meer dan 200 kilo fruit gegeten.

De volgende zevendaagse sesshin in Lochem is van zondag 7 t/m zaterdag 13 mei 2017 o.l.v. Floor Rikken. Het thema zal dan zijn 'Autonomie in verbondenheid' en de citaten zullen o.a. komen uit het boek ‘Een tijdelijke vertelling’ van Ruth Ozeki.

Klik hier voor meer info en aanmelding voor de komende voorjaarsesshin.