Zen geanimeerd

Zen geanimeerdSebastiaan van Beek, student audiovisuele vormgeving, maakte voor Zen.nl Nederland een animatiefilm; hij wilde in beeld vatten wat zenmeditatie voor mensen kan betekenen. Nicola ondervroeg Sebastiaan over hoe deze animatie tot stand kwam.

Nicola Kneepkens, Zen.nl Ede

Welke studie doe je?
Ik volg de studie Audiovisuele vormgeving bij ROC Midden Nederland en ik zit in het vierde jaar. Hierbij leer je vooral videotechniek en animatie. Op dit laatste heb ik me gespecialiseerd. Animatie vind ik de mooiste techniek waarin een kunstenaar zich kan uitdrukken.

Hoe kwam je op het idee om dit filmpje te maken?
In het kader van mijn eindexamenproject moest ik in mijn specialisatie een project uitvoeren. Ik moest iets bedenken en keek in mijn directe omgeving rond en vroeg me af welke passies en hobby’s mijn naasten hebben. Zo kwam ik al snel bij mijn vader terecht. Hij is boeddhist. Ik had helemaal geen idee wat het boeddhisme inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.
         We gingen er voor zitten. Mijn vader begon mij van alles te vertellen. Ik wist al wel dat hij mediteerde; dat doet hij al langer dan dat ik me dat bewust ben. Ik heb daar eigenlijk nooit bij stil gestaan. Wat hij me vertelde, leek me interessant, en ik dacht: daar kan ik wel een verhaal van maken. Omdat ik een opdracht voor een bedrijf moest maken, kwam ik bij Zen.nl in Ede terecht,waar mijn vader de wekelijkse lessen volgt.

Mediteer je ook zelf?
Ja, ik mediteer elke dag een of twee keer. Ik was me aan het verdiepen in zenmeditatie en het boeddhisme. Eigenlijk vond ik het wel een beetje eng hoe accuraat dit allemaal klonk. Hoe mediteren werkt op de hersenen en de energie die je in je lichaam voelt en hoe je daar zelf op kan insteken. Ik vond het fascinerend hoe men weet hoe ik me voel. En het klopte allemaal. Ik zag zen en boeddhisme eerst als een soort religie, maar het zijn eigenlijk allemaal wijsheden. Ik vond in de theorie herkenning en ondersteuning, en wilde het verder gaan onderzoeken in de praktijk.
         Het voelt fijn om te mediteren. De laatste maanden heb ik echt rust gevonden, maar ik moet nog uitkijken dat ik de rust niet verlies. Dat is heel actueel voor mij. Ik weet hoe ik kan inzoomen op die rust, maar ik kan dat gevoel ook zo weer kwijt zijn. Het willen vasthouden van rust geeft weer onrust, en dan ga ik weer malen en piekeren en dit geeft weer een vol hoofd.

Hoe lang mediteer je nu?
Ongeveer drie á vier maanden. Ik ben er begin oktober mee begonnen, tegelijk met het project. Het heeft me al veel gebracht. De stress is grotendeels weg en – heel belangrijk – het heeft me positiviteit gebracht. Kleine dingen die me voorheen ergerden, daar ga ik niet meer op in. Vorige week werd bijvoorbeeld werd mijn fiets gestolen. Ik dacht: wat moet ik nu? Toen kwam er in me op dat het eigenlijk wel tijd was om een nieuwe fiets te kopen, want het was toch maar een roestbak. Vroeger zou ik blijven balen. Nu kan ik van een nare situatie toch iets positiefs maken. Het blijft niet meer hangen. Dit zet zich door in allerlei andere kleine situaties van irritatie die zich normaal gesproken ophopen, omdat je er niet positief mee omgaat.

Herken je iets van jezelf in het animatiefilmpje?
Ja, ik heb veel elementen uit mijn eigen ervaringen verwerkt in de animatie. Zo wordt het beeld tegen het eind van de animatie steeds vager, totdat het weer helder wordt als het figuurtje gaat mediteren. Dit herken ik zelf ook in het dagelijks leven. Naarmate de dag vordert ervaar ik minder kleur in het leven en spreekt de dag me minder aan. Als ik dan ga mediteren, dan klaart mijn geest op en krijgt het leven weer kleur.

Wat wil je in de toekomst gaan doen?
Ik ga nog verder studeren. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik wil mijn animatieskills meer gaan verfijnen en boetseren. Ik ga animatie studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar wil ik meerdere technieken leren en de kunstzinnige kant op gaan. Technisch heb ik het goed onder de knie, maar ik wil mijn kunstzinnige brein meer prikkelen. Ik hoop dat daar de komende vier jaar te doen. Ik heb er veel zin in.

Kunnen mensen ook gebruik maken van je diensten?
Ja, dat lijkt me heel leuk om met opdrachten zoals deze aan de slag te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Ik vond het een leuk project waarvan ik heel veel heb geleerd. Zo iets inspirerends heb ik in lange tijd niet meegemaakt! Het was wat dat betreft verlichtend.

Wil jij ook een animatie? Neem gerust contact op met Sebastiaan van Beek via studiounboxed.nl.

Zen geanimeerd

Zen geanimeerd