Zenfestival 2016

ZenfestivalAnya Wierma, Zen.nl Amersfoort sprak onlangs met Ramon Roelofs over het Zenfestival waarvan hij medeorganisator is. Dit jaar wordt het Zenfestival voor de tweede keer gehouden, in het openluchttheater Cabrio in Soest. Ramon over hoe het festival ontstond en hoe de komende editie eruit ziet.

Het idee voor een Zenfestival ontstond in 2015. Ik draaide als DJ op een feest van een goede vriend in de buurt van Apeldoorn. Op weg daar naartoe bedacht ik ineens dat ik graag een festival wilde organiseren met Stephanie, partner van die goede vriend. Toen ik aankwam zei ze me even te willen spreken. Precies, over een zenfestival dat ze graag met mij wilde organiseren. Wat een synchronie!

Vorig jaar vond de eerste editie plaats en waren er circa tweehonderd mensen aanwezig. Een mooi samenzijn; zo veel mensen in stilte en communicatie met elkaar verbonden. Dat raakt me. Mede door het boek De acht poorten van Zen van John Daido Loori is het thema dit jaar: De acht poorten naar mentale fitheid. Ook de koan 'een poortloze poort' inspireerde ons om dit thema te kiezen. Mentale fitheid brengt je creativiteit op gang.

Twee workshops wil ik in het bijzonder noemen: allereerst therapeutisch boksen. Dit is een vorm van boksen waarbij je ademhaling centraal staat. Je leert om los te laten en je staat daardoor dichter bij je beleving. Een andere workshop is de lezing van Michael Pilarczyk. Hij heeft onlangs een boek geschreven over onder meer zijn leven als DJ bij radio 538 en zijn sabbatical op zee in zijn zeiljacht. Hij vertelt hoe hij in de stilte van de zee tot diepe inzichten is gekomen en hoe stilte hem tot persoonlijk meesterschap leidde.

Praktische informatie:
Het Zenfestival vindt plaats op zaterdag 19 augustus in Soest (Cabrio). We starten om 12.00 uur en we gaan door tot ca. 18.30 uur. Ramon zal het festival uit gaan draaien als DJ. Kaarten zijn te verkrijgen via https://zenfestival.nl, op de site kun je je meteen inschrijven voor twee workshops.