Zenvol ademen

Uit de Anapanasati-soetra van Boeddha:
'Zonder volledig bewuste ademhaling zal je vermogen tot meditatieve standvastigheid zich niet ontwikkelen en ook zal je inzicht zich niet verdiepen'.


Zenvol ademenBart Hurkxkens, Zen.nl Maastricht

Op de zaterdagen 20 januari en 3 februari 2018 vindt in de zendo in Maastricht een workshop Ervaarbare Adem plaats. Deze workshop biedt een uitstekende gelegenheid om ervaring op te doen met het eigen ademproces. Het programma bestaat uit twee studiedagen van 10.00 tot 16.00 uur, de eerste dag gericht op het gewaarworden, verkennen en verdiepen van de inadem, de tweede dag volledig gericht op de uitadem en zijn kwaliteiten. We oefenen dit alles om de adem en zijn werking in onszelf volledig bewust te krijgen. Effecten van een natuurlijke ademhaling zijn: goede doorbloeding, sterker immuunsysteem, meer energie, diepere nachtrust en algehele ontspanning.

In za-zen speelt de adem een belangrijke rol. Tijdens het zitten ben je steeds aan het oefenen, je telt of volgt de ademhaling, of je luistert hoe een mantra of koan klinkt in de uitademing. En steeds wanneer je beseft dat je zit te denken of afgeleid bent, ga je terug het concrete voelen van hoe de adem deint in lichaam. Niet denken, maar aandacht schenken.

De adembeweging is vergelijkbaar met de grote adembeweging van de aarde, de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, samentrekking en uitbreiding, ontvangen en schenken, ontstaan en vergaan...

Dit wonderlijke ademproces is in feite het wonderlijke leven dat wijzelf zijn. Hoe bewuster je daarvan bent en hoe bewuster je je identificeert met dit "ademlichaam", des te concreter die kwaliteiten voelbaar en werkzaam kunnen worden in je dagelijkse praktijk.

Deze workshop wordt gegeven door Marees Hurkxkens, oprichter van Zen.nl Maastricht. Marees studeerde na het conservatorium aan de Atemschule van Maria Höller-Zangenfeind in München en werkt in de traditie van Ilse Middendorf, professor aan de Hochschule für musische Künste Berlin. Zij put uit een jarenlange ervaring als ademtherapeut in een medisch centrum.

Locatie: Sint Pieterskade 18, Maastricht
Aanmelding: https://www.zen.nl/maastricht/activiteiten/ademworkshop-zenvol-ademen.html