In momoriam John de Vos


In memoriam John de Vos, ZenleraarAfgelopen maandagavond 13 augustus overleed John de Vos, onverwacht. John was een bevlogen en inspirerende zenleraar, dierbare vriend en collega. Hij gaf les in Amsterdam en Haarlem.
         'Oefenen, praktiseren, doen.' Zo antwoordde John op de vraag die hij zichzelf steeds weer opnieuw stelde: Hoe kan ik meer inzicht krijgen in mijzelf en bijdragen aan wat anderen nodig hebben? Daartoe was John ten diepste gemotiveerd. Van zijn volharding, toewijding en integriteit ging een grote inspiratie uit.

Zijn overlijden kwam erg onverwacht. Op het moment dat hij zou gaan genieten van een welverdiende vakantie werd hij ziek. Een week slechts heeft zijn ziekbed geduurd. Terwijl de verwoestende ziekte zich razendsnel door zijn lichaam verspreidde, schreef hij tot het laatste moment dagelijks in zijn dankbaarheidsdagboekje. Als geen ander belichaamde John het onophoudelijke streven dat zen is. Het streven dat nooit af is, en waarmee hij zijn leven vorm gaf.
         De zendo was een thuis voor John, en voor anderen maakte hij de zendo tot een thuis. Een plek om samen te zijn, te oefenen, te streven naar inzicht. Om te ervaren, zoals John dat wel eens zei, ‘waarom ik hier ben’. Met respect en dankbaarheid nemen we afscheid van onze goede vriend en collega en wensen zijn partner en familie heel veel sterkte met dit verlies.

Arthur, Zen.nl Amsterdam
Pia, Zen.nl Haarlem
Rients, Zen.nl Nederland

Verlangen naar verbinding