Tien nieuwe zenleraren

Tien nieuwe zenlerarenOp de foto zien we de tien nieuwe zenleraren die tijdens de afgelopen voorjaarsesshin hun examen deden. Ook aan het einde van de komende zomersesshin van 22 t/m 28 juli zullen weer zes zioppers examen doen. (Voor deze sesshin zijn overigens nog enkele plaatsen vrij.) Wat heeft de zenlerarenopleiding de nieuwe zenleraren vooral gebracht? Zeven kersverse leraren geven antwoord op deze vraag.

Dorien Zandbergen, Zen.nl Amsterdam
Een van de leukste dingen van het zenlerarenopleidingstraject vind ik de contacten met al die andere mensen die op eenzelfde manier bezig zijn met hun levensvragen, van cursisten tot zioppers. Je leert van elkaar om jezelf steeds meer te vertrouwen en dat aan anderen te laten zien. Mijn mooiste leerpunt van dit traject gaat over autonomie: ik voel steeds beter dat het pad dat ik intuïtief aan het gaan ben – de keuzes die ik maak in werk en privéleven, ook al wijken die soms af van de norm – goed is. Daardoor geniet ik er veel meer van. Mijn leven is autonomer, sprankelender, creatiever en oorspronkelijker geworden.

Jolande Jongbloets, Zen.nl Breda
De opleiding tot zenleraar heeft mij tot nu toe vooral gebracht dat ik steeds minder reactief en op de automatische piloot door het leven ga. Ik ben creatiever geworden in mijn doen en laten, en durf steeds meer te vertrouwen op mijn intuïtie. Ik kan mezelf beter uiten, laten zien. Ik ben me sneller bewust van spanningen in mijn lichaam, kan eerder ontspannen en heb meer energie. Het zenpad van worden wie ik ben en doen wat bij me past is mijn focus geworden, het contact met mijn ademhaling is dierbaar, evenals het vertrouwen dat ik mensen kan faciliteren in duurzaam geluk.

Richard Verhoeff, Zen.nl Rotterdam
Voor mij gaf de koanstudie de doorslag om de opleiding tot zenleraar te gaan volgen. Ik geniet er erg van mij onder te dompelen in een koan. Er helemaal een mee worden tijdens een sesshin heeft mij op het spoor gebracht van een aantal taaie oerbubbels. Het was een heel intense en verrijkende ervaring toen die ineens doorgeprikt werden. Dat is wat de opleiding mij vooral gebracht heeft, en dat gun ik iedereen. Als je iemand goed wilt faciliteren in dat proces is de koan daarbij een waardevol instrument. Een koan met zijn chirurgische werking voor iemand bedenken is iets waar ik me nu verder in wil bekwamen.

Christa Mills
De opleiding tot zenleraar heeft mij geholpen meer tijd te besteden aan zenmeditatie en me de lesstof eigen te maken en nog meer te vertalen naar mijn persoonlijke situatie. Sinds ik ben begonnen met zenmeditatie (maart 2014) ben ik twee keer succesvol veranderd van afdeling, en daarmee ben ik blij met mijn gemaakte keuzes. Dit heeft mij bevestigd dat verandering goed voor je is. Zo blijf je gemotiveerd aan het werk. Ik heb gemerkt dat ik meer energie krijg van zenmeditatie en de opleiding zelf. Ik heb ontdekt dat lesgeven en ook de ontwikkeling van 'mijn' studenten me energie geven. Ook ben ik daadkrachtiger geworden, niet alleen denken, ook doen! Dat geeft voldoening. En ik ben milder naar mezelf als iets niet gaat zoals ik had gewild, in plaats van boos zijn dat het is misgegaan. Oké, soms is het misgegaan, accepteren, nagaan wat de oorzaak is dat het niet ging zoals ik wilde en daar lering uit trekken en weer verder. Juist die momenten zijn waardevol. Ook heeft de persoonlijke coaching mij meer zelfinzicht gegeven. Ik heb dit als zeer nuttig ervaren.
         Dat ik mijn zenleraarcertificaat heb mogen ontvangen, had ik vier jaar geleden niet kunnen denken. Spreken in het openbaar was voor mij een behoorlijke bubbel, maar door er overheen te stappen ervaar ik nu veel vrijheid in mijn mogelijkheden om bijvoorbeeld meer les te gaan geven. Ik ben dankbaar dat ik deze mooie opleiding, met fantastische begeleiding, heb mogen volgen en ook voor de fijne groep studenten en leraren die ik heb leren kennen. Leren is leuk!

Robert van Gemert, Zen.nl Bergen op Zoom
Het geven van zenlessen en het uitwisselen van ervaringen met collega-zenleraren heeft mij meer zelfinzicht gegeven en daagt mij keer op keer uit om vanuit nieuwe perspectieven naar een situatie te kijken. Het geven van zenles is een spiegel voorhouden en voorgehouden krijgen. Het zenlerarentraject geeft voor mij vorm en inhoud aan het idee van een leven lang leren.

René Miezenbeek, Zen.nl Breda
Ik begon de opleiding tot zenleraar om mijn zenbeoefening te verdiepen. De opleiding heeft mij een enorme persoonlijke ontwikkeling gebracht – evenwicht, rust, vertrouwen, zelfinzicht – die de wens heeft aangewakkerd om mijn ervaringen te delen. Dit is mijn eerste examen dat geen afsluiting is, maar een begin. Een begin van verdere persoonlijke groei en het delen van geluk.

Marianne van Dongen, Zen.nl Breda
Door de opleiding heb ik ballast uit mijn verleden achter me kunnen laten, en heb ik ervaren dat mijn bewustzijn vergroot is, terwijl ik al dacht heel bewust te leven. Ik voel me een vollediger mens. Bovendien passen alle waardevolle puzzelstukken uit mijn leven, werk, opleidingen en ervaringen, nu in elkaar en herken ik het gehele beeld. De opleiding is klaar, maar het leren zal blijven doorgaan, wat ik ervaar als zeer positief.