whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Een hele nacht mediteren


Een hele nacht mediterenJacoba Fries, Zen.nl Nijmegen

25 mei 2018:
Zen-nacht-marathon in Nijmegen. Zenuwachtig fiets ik naar de zendo. Ik heb al eens een nachtmarathon (24 uur estafette-hardloopwedstrijd) gedaan toen we nog jong waren. Nu een Zen-nacht-marathon zonder André. Ik ben lamlendig en hoop dat hij bij me is vannacht.
Het is stil in de zendo, buiten hoor ik flarden van muziek en gelach van het zomerse terras. Diep in de nacht gaan we naar de zentuin op de Waalkade. Dan hoor ik het gelal van dronken voorbijgangers die opeens stil worden als ze ons, onbeweeglijk stil, zien zitten.
’s Middags ga ik naar de lezing van Rients in 'het Oude Weeshuis'. Hij wijst op het belang van doelen stellen en geeft aan dat een mogelijk doel kan zijn: het bereiken van wijsheid. Maar we kunnen ook het doel van Zen.nl voor ogen houden: het faciliteren van het geluk van anderen.

22 september 2018:
Zen-nacht-marathon nummer 2. Het was een goede nacht. Ik zag André’s jonge, lieve gezicht met een knipoog naar mij. Leuke herinneringen van vakanties met en zonder onze goede vrienden komen voorbij.

30 november 2018:
Zen-nacht-marathon 3. Al in het begin van de nacht “weet” ik het en kom ik met mezelf in het reine. André is er niet meer. Tijdens een zwaar ziekbed is gebeurd wat er is gebeurd en heb ik gedaan wat ik heb gedaan. Zo goed mogelijk naar de omstandigheden. Dit inzicht geeft me rust en zekerheid.

12 april 2019:
Zen-nacht-marathon nummer 4. Ik loop - in ongeveer een uur - naar de zendo. De vierde zen-nacht-marathon ligt voor mij. Wat zal de nacht brengen? Er zijn veel deelnemers deze keer. Ik herken een aantal van hen. Het schept een band, deze nachten. Later in de nacht gaan we naar de nieuwe zentuin, gelegen in de binnentuin van het Oude Weeshuis. We lopen door de stille stad naar de poort. De zenleraar opent de zware, massief houten deur. De scharnieren knarsen. We gaan zitten in de stilte van de nacht en de stad.
Deze vierde nacht valt me zwaar. Ik ben moe en loop na afloop lusteloos weer naar huis.

Zondagavond 14 april 2019. Ik voel me weer een stuk beter. Ik merk dat de zen-nachten me helpen om de dagelijkse dingen als minder zwaar te ervaren. Mijn lontje is langer, ik kan beter op mensen reageren en meer genieten van de kleine dingen. Eigenlijk voelt elke zen-nacht als een uur te lang voor mij en weet ik elke keer zeker dat dit echt de laatste keer was. Maar… niets is veranderlijker dan een mens die Jacoba Fries heet en die nieuwsgierig blijft naar haar ontwikkeling.

De volgende zen-nacht-marathon in Nijmegen is gepland voor vrijdag 22 november.