whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, FC Den Bosch, juiste focus, racisme, media, zendo, voetbal, doel, emoties, aandacht, scoren, rituelen, discipline, loopmeditatie, stil worden, focus


FC Den Bosch aan de ZenNico van Spanje, Zen.nl Den Bosch

Jeugdige voetballers met behulp van Zen op weg naar een profcarrière? Zen helpt bij het ontwikkelen van de juiste focus.


Nieuwsgierig naar meditatie
Afgelopen zondag kwam FC Den Bosch kwalijk in het nieuws vanwege de racistische leuzen die vanaf de tribune gescandeerd werden. We hebben het allemaal gehoord en gezien via de media. De club ging terecht diep door het stof. Groot was het contrast met woensdag 17 oktober toen een van de jeugdelftallen van FC Den Bosch samen met hun trainer, Stef Weilaars, een bezoek aan de zendo in ’s-Hertogenbosch brachten. Op hun verzoek maakten ze kennis met mediteren. Samen met Anjo Keunen heb ik 20 jonge voetbaltalenten mogen ontvangen in de leeftijd van rond de 17 jaar.

Zen en voetbal
Het toverwoord voor onze kennismakingsles was “Focus”. Een mooi inleidend gesprek volgt. Vraag: “Wat is je doel?” Antwoord: “scoren”. Vraag: “Waar ligt je focus?” Antwoord : “Bij de bal in het net schieten” Vraag: “Wat zijn de verstoringen, wat staat je in de weg?” Antwoorden: “De keeper”, “Het publiek (zoals soms ouders)”, “De scheidsrechter”, “Emoties”. We spreken over hoe je aandacht kunnen verleggen, van dichtbij naar de bal aan je voet tot verder weg zoals het passen op medespelers. Over de voortdurende switch kunnen maken van individueel naar collectief. Ik en/of met z’n allen?

Rituelen
Het mediteren was voor sommige jongens met hun gespierde voetbalbenen zwaar. Het lopen in loopmeditatie en het volgen van de rituelen, gewend als deze jongens zijn aan discipline en bewegen, ging verbazingwekkend makkelijk. Na afloop liepen de reacties uiteen van “Heerlijk”, “Ontspannend” tot “Hier ben ik veel te onrustig voor”. De groepsfoto maken ging super snel, gewend als ze ook zijn aan het maken van elftalfoto’s. Later vertelde hun enthousiaste trainer dat ze bij de eerstvolgende wedstrijd hadden voorgesteld om even stil te worden in plaats van te yellen om zichzelf op te peppen.

Misschien ook een idee voor de supporters van het eerste elftal? Ik zie het al helemaal voor me zo’n heel stadion wat even heel stil wordt voor een prachtige wedstrijd losbarst.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, FC Den Bosch, juiste focus, racisme, media, zendo, voetbal, doel, emoties, aandacht, scoren, rituelen, discipline, loopmeditatie, stil worden, focus