whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Het lijden van Theresa May


Het lijden van Theresa MayOfwel: Waarom het Britse parlement wel wat meer Zen kan gebruiken

Simone Melis, Zen.nl Amersfoort

‘Order! Order! Order!’ De filmpjes van de Voorzitter van het Britse Lagerhuis zijn populair op social media. Deze man, John Bercow, probeerde de luidruchtige parlementariërs onlangs tot kalmte te manen door hen meer ‘zen’ toe te wensen in het Brexit-debat. De emoties lopen daarbij namelijk telkens hoog op. Afkeer, verlangen, angst, woede, verwarring. Wie naar zo’n Brexit-debat op kijkt, ziet veel gevoelens langskomen. Om nog maar te zwijgen over de ego’s. En hoeveel ‘bubbels’ zouden er achter schuilgaan?

Premier Theresa May probeert zich intussen staande te houden te midden van de chaos. Ze overleefde al twee moties van wantrouwen van het parlement, haar plannen worden telkens weggestemd en ze krijgt van alle kanten felle kritiek. Intussen werkt ze dag en nacht door. Zij blijft intussen herhalen dat ze datgene wil doen ‘wat het beste is voor het land’. Is dat nu een voorbeeld van bewonderenswaardige vasthoudendheid? Of is die ‘hechting’ aan haar doel juist de oorzaak van haar politieke lijden?

Ik heb in ieder geval een advies voor John Bercow. Begin en eindig het eerstvolgende Brexit-debat in het House of Commons eens met een korte zenmeditatie. Tien minuutjes maar, de tijd van een politicus is immers kostbaar. Ik ben benieuwd hoe dat het debat en de politieke besluitvorming beïnvloedt. The only way is up lijkt me. Het zou in ieder geval een prachtig plaatje opleveren!