zen actueel blog zen actueel blog

 Terugblik op kerst


Terugblik op kerstToen de straten op 22 januari wit kleurden en er bijna 2.200 km file stond, moest ik ineens aan de afgelopen kerst denken, de kerst die het zonder sneeuw moest stellen. Het was de laatste les voor de kerstvakantie, en onze leraar, Lilian DaiShin, gaf ons suggesties om de komende twee weken goed ‘zen’ door te kunnen te brengen: ‘ Vooral veel mediteren’.

Johan van der Heijden, Zen.nl Eindhoven

Het was kerstavond en de nodige voorbereidingen waren getroffen om mijn familie op eerste kerstdag te kunnen ontvangen. Ineens schoten de woorden van Lilian me te binnen. Ik besloot dan ook om vóór de visite kwam twee keer twintig minuten te mediteren. Zo gezegd, zo gedaan. Ik stond op tijd op en volgde mijn vaste ritueel: eerst naar beneden en de gordijnen openen, daarna terug naar boven en op mijn meditatiekussen. Na de twee meditaties voelde ik me heerlijk fris en ging ik aan de slag met het dessert, tiramisu.

Bubbels
Op de afgesproken tijd kwam de visite binnen. Het was fijn om iedereen blij en vrolijk te zien. Bij binnenkomst kreeg iedereen een glaasje bubbels – er werd geproost, een van de vaste rituelen, ieder jaar opnieuw. Zoals ook het hoofd- en nagerecht ieder jaar hetzelfde zijn, omdat ze het zo lekker vinden en niet anders willen. Alleen het voorgerecht varieert per jaar, maar is wel herkenbaar want het is altijd ‘iets met vis’.
         De grootste stress ontstaat bij mij altijd als we toe zijn aan het hoofdgerecht. Stress om alles op tijd en gelijktijdig klaar te krijgen én om te zorgen dat iedereen het eten warm op het bord krijgt. In de voorgaande jaren lag de paniek altijd op de loer; ik kon dan niet veel hebben, had een kort lontje. Een jaarlijks terugkerende bubbel.

Anders
Dit jaar ging het anders. De stress was er wel, maar de adrenaline die mij altijd beheerste, was nu een bondgenoot en hielp mij om alles op tijd af te krijgen en uit te serveren. Tijdens het eten voelde ik me helder en fit en kon ik aan alle gesprekken deelnemen. Ook dat was de vorige jaren wel anders geweest; meestal voelde ik me dan moe en mijn gedachten dwaalden steeds af.
         Al met al was het een heel bijzondere kerst. Hadden de twee meditatiesessies daarbij geholpen? Ik kan geen andere verklaring vinden. Dank je wel Lilian, voor de mooie suggestie.

Na het feest de afwas luidt de titel van een zenboek, maar de volgende dag was de afwas zelf ook nog een feestje. De aandacht voor de afwas was er vanzelf en ik herbeleefde de eerste kerstdag op een fijne manier, bij de glazen waar de voortreffelijke wijn in had gezeten en de borden waarvan we van het eten hadden gesmuld.