whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





Vertragen geeft warmte


Vertragen geeft warmte



Joke Batink, Zen.nl Nijmegen

Bij de gevorderdengroepen in Nijmegen is 'vertragen' op dit moment een actueel thema. In de lessen worden we wekelijks door Rients opgeroepen om te blijven oefenen met vertragen. Een aandachtsoefening die op zich eenvoudig lijkt, maar die in de praktijk niet gemakkelijk blijkt te zijn. Vaak merk ik door haast en ongeduld te worden gedreven.

Laatst, op een koude voorjaarsdag, was ik in de buurtsuper bij ons in de winkelstraat. Een kleine winkel waar het altijd een komen en gaan is van klanten uit de buurt en de nabijgelegen school. Ik was er voor wat kleine boodschappen en in de rij voor de kassa realiseerde ik me dat ik zomaar de gelegenheid kreeg om te vertragen. Die sfeer hield ik vast bij het afrekenen en het inpakken van mijn tas. Waarschijnlijk daardoor werd ik me ineens bewust van de warmte op mijn hoofd. Onwillekeurig keek ik omhoog en zag ik twee grote ronde warmtelampen. Direct flitste door me heen: "Wat een verspilling. De buitendeur staat hier bijna standaard open en alle warmte vliegt dus naar buiten".

De heer achter de kassa zag mijn blik en zei: "Ja, ik zit er hier warmpjes bij". Die vond ik wel raak, ik lachte hem toe en beaamde dat dit wel comfortabel zal zijn als er zoveel kou van buiten komt. Hij vervolgde: "En weet je wat nu het mooiste is? Ik hoef de rest van de winkel op deze manier niet meer te verwarmen. Zo spaar ik het milieu ook weer een beetje!"