whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Weekendsesshin Moed


Weekendsesshin 21 t/m 23 juni in Oostraven, Epe,
o.l.v. Yvonne Visser en Kyogen Fleer
Thema MoedEen sesshin is het Japanse woord voor retraite. De sesshin geeft je de gelegenheid om met een groep je meditatie te verdiepen. Het weekend brengen we zoveel mogelijk in stilte door. Het programma bestaat voornamelijk uit periodes zazen van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten kinhin. Daarnaast is er tijd ingeruimd voor werken in stilte, in huis en buiten. Tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud; op zaterdag en zondagmorgen is er een teisho (lezing).

Het programma begint vrijdags om 17.00 uur met een startbijeenkomst en lichte avondmaaltijd en eindigt zondags om 14.00 uur, na de lunch.

Het weekend staat in het teken van Moed. Verlangen we niet allemaal naar een beetje meer moed om onze dagelijkse twijfel en angsten tegemoet te kunnen treden? De dagelijkse meditatie, zo merken we al snel, helpt ons daarbij. Maar toch, hoeveel bubbels we ook doorzien, steeds lijkt er iets onbepaalds, iets op de achtergrond van ons bestaan mee te kijken, dat ons onzeker maakt. Dat je zo laat twijfelen wie je bent. Wat is dat toch? Durf je daar naar te kijken? Hoe kom je aan de moed ervoor?
In de weekendsesshin gaan we op zoek naar deze Moed met de hoofdletter M. De existentiële Moed waar het in essentie in zen om gaat. We putten daarbij uit inzichten van de Deense filosoof Kierkegaard en zenmeesters Rients Ritskes en Ton Lathouwers. Wat zeggen zij daarover?
En misschien komen we er wel achter dat we de Moed helemaal niet hoeven te zoeken of te ontwikkelen, maar dat we die al lang hebben, misschien al wel zijn ……… Maar hoe dan?

De weekendsesshin 2019 is van vrijdag 21 t/m zondag 23 juni, klik hier voor meer info een aanmelding