whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, loslaten, weekendsesshin, gehechtheid, zenfilosofie, mediteren, Als katten van de wereld verdwijnen, bucketlist, mobiele telefoon, kunst, vergankelijk, liever meer dan minder, reflectie, leven in het nu, zenleraar


Zen, meditatie en de kunst van loslaten
Peter van Beukelen, Zen.nl Utrecht en Harry Mengers, Zen.nl Nijverdal

‘Loslaten’ is het thema van de weekendsesshin van 22-24 november. Wat kun je missen en hoe ga je om met je gehechtheid? Welke rol spelen de zenfilosofie en mediteren hierin? Een boek van de Japanse schrijver Genki Kawamura is onze inspiratiebron.

Stel je de volgende situatie voor: je hebt zojuist te horen gekregen dat je nog maar kort te leven hebt, misschien nog maar een week. En op dat moment, waarin je hele leven door elkaar geschud wordt, krijg je ‘het aanbod’ dat je een dag extra leven ‘verdient’, als je iets, bijvoorbeeld je mobiele telefoon van de wereld laat verdwijnen. Jij blijft leven als iets of zelfs iemand anders verdwijnt. Wat een dilemma! En niet alleen jouw mobiele telefoon, maar alle mobiele telefoons van de hele wereld verdwijnen.
Wat doe je dan?

Dat is het verhaal van ‘Als katten van de wereld verdwijnen’, van de Japanse schrijver Genki Kawamura. Op de binnenflap van het boek staat vermeld: De dagen van de verteller zijn geteld. Hij is vervreemd van zijn familie, alleenstaand en heeft alleen zijn kat ‘Kool’ als gezelschap. Een bezoek aan de dokter zet zijn leven op zijn kop: hij blijkt ernstig ziek te zijn en mag van geluk spreken als hij het einde van de week nog haalt. Maar voordat hij kan beginnen met het uitvoeren van zijn bucketlist, krijgt hij een bijzonder aanbod: in ruil voor het laten verdwijnen van één ding uit de wereld, kan hij steeds een extra dag te leven krijgen. En zo begint een wel heel opmerkelijke week. Want hoe bepaal je wat het leven de moeite waard maakt? Hoe kun je iets wat je eigenlijk niet nodig hebt, onderscheiden van wat je dierbaar is? Wat doet er echt toe in het moderne leven?

De duivel (in de gedaante van zijn dubbelganger) komt hem, op maandag, dit aanbod doen; die heeft een afspraak gemaakt met God, en nu mag hij mensen wier levenseinde in zicht komt, dit aanbod doen: zeg maar wat ik moet laten verdwijnen en je leeft een dag langer. De ‘ik-verteller gaat meteen rekenen, welke 365 dingen kan ik laten verdwijnen. Dat levert een jaar leven op. Het lijkt hem een eenvoudige deal. De wereld loopt over van de nutteloze prullen. Maar zo gemakkelijk gaat het niet. De duivel bepaalt uiteindelijk wat er verdwijnt en hij begint, op dinsdag, met de mobiele telefoons. Een worsteling voor de ik-verteller, want hij is behoorlijk verslingerd aan zijn schermpje.
Maar toch: een dag leven, of telefoons?

Op dinsdag zijn alle telefoons weg, en … alles ging door: in de tram lazen mensen een boek, keken uit het raam of luisterden naar muziek. Maar voor woensdag moest er weer iets verdwijnen. En de duivel was een meester in het kiezen van de meest geliefde zaken om te verdwijnen. Dus deze keer werden het films, waar de ik-verteller aan verslingerd was; weg ermee. Maar op vrijdag aangekomen wilde de duivel alle katten van de wereld laten verdwijnen en dan wordt het al heel moeilijk.

Als iets echt gaat verdwijnen, maakt dat van alles los. Loslaten is een kunst en dit verhaal is een prachtige inspiratie bron om ons gedurende een weekend intensieve zenmeditatie te buigen over onze gehechtheid aan al onze ‘verworvenheden’. Wat kunnen we missen, wat kunnen we loslaten? Zen leert ons dat alles vergankelijk is, en dat ‘hechten aan’ ons dagelijks leven stuurt. Toch willen de meesten onder ons liever meer dan minder. Kunnen we ook zonder, zelfs zonder onze geliefde ….?

‘Als katten van de wereld verdwijnen’ is een verhaal dat ons tot reflectie aanzet, over ons leven, over loslaten of vast willen houden, over leven in het ‘nu’. Zen zet ons ook tot permanente reflectie aan, en meditatie is een mooie methode om deze vragen open onder ogen te durven zien.

Loslaten is het thema voor de weekend sesshin van 22-24 november in Epe o.l.v. Harry Mengers, zenleraar en vestigingshouder Nijverdal, en Peter van Beukelen, zen-leraar Utrecht.

Voor meer informatie, zie:
https://www.zen.nl/nijverdal/zenactueel/weekendsesshin-november-2019/