whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, in memoriam, Judith Bossert, zenschool, zenleraar, klooster, zenretraite, zenmeesters, Nico Tydeman, Mimi Maréchal, Ton Lathouwers, stilte, kalmte, ontspanning, rust, missie, welzijn van de wereld, inspiratie, Rients Ritskes


In memoriam Judith Bossert

(16 juni 1937 – 6 april 2020 †)


Judith Bossert heeft met haar eigen zenschool en de vele zenleraren die ze altijd ruimhartig ontving in haar klooster, een zeer grote invloed gehad op het ontstaan van de zentraditie in Nederland. Als jonge man van 19 jaar deed ik mijn eerste zen retraite bij haar en daarna ben ik nog vaak bij haar in Langeboom geweest. Daar nodigde Judith zenmeesters uit van over de hele wereld.

Na een opvoeding met veel uitdagingen is ze ingetreden als non in het klooster van de zusters Dominicanessen. Toen er onvoldoende zusters waren om het klooster open te houden, heeft Judith het klooster in haar eentje voortgezet als zenklooster onder de oude naam Theresiahoeve. Spiritueel was het jarenlang een rijke en succesvolle plek. Vaak waren de retraites die ze organiseerde volgeboekt, maar financieel was het moeilijk om het draaiende te houden.

Na mijn terugkomst uit Japan in 1987 en de start van Zentrum/Zen.nl heb ik nog vele jaren een hele fijne en productieve en creatieve samenwerking gehad met Judith. Samen met collega’s als Jiun, Nico Tydeman, Mimi Maréchal (1937-1995), Chris Smoorenburg (1929-2015) en Ton Lathouwers vormden we de redactie van het tijdschrift ZEN, waarvan Judith de uitgever was. Een aantal keren per jaar hadden we met Judith, redactievergadering in Utrecht. Behalve inhoudelijk waren deze vergaderingen ook sociaal altijd bijzonder enerverend en werd er ook veel en hartelijk gelachen.

Samen met haar spirituele vriendin en later partner Mienh Adelheid (1939-2019) richtte ze in 1992 het niet-confessionele lekenklooster ZENKLAUSEN op in de Eifel. Met hun jarenlange zen-ervaring hebben ze daar veel mensen begeleid op weg naar zichzelf, op weg naar de stilte, kalmte en spirituele ontspanning van zen. Gebaseerd op hun ideaal ontstond in de Eifel in de loop der jaren een prachtige oase van rust en ontspanning. Voor velen nog steeds een toevluchtsoord uit de hectiek van het dagelijks leven.

Lieve Judith, heel veel dank voor onze vriendschap, je enorme inzet voor je missie om bij te dragen aan het welzijn van de wereld. Je blijft voor mij een van mijn belangrijke bronnen van inspiratie.

Rients