whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, topsport, keuzes maken, doelen
© @Ireenw

Keuzes maken is topsportYvonne Visser, Zen.nl Amersfoort / Zen.nl Leusden

In de nieuwe workshop ‘Zen en keuzes maken’ gaan we het doel vinden dat het beste bij je past en bewust nadenken over het vormgeven van de weg naar je doel toe. Zo ga je veel bewuster keuzes maken en geef je glans en betekenis aan veel kleine dagelijkse keuzes.

Schaatsen
Als fan van schaatsen maak je mij intens gelukkig met een dagje Thialf als de groten der schaats-aarde een kampioenschap rijden. Rondentijden die net een tiende sneller zijn dan die van een concurrent kunnen me enorm opwinden en ik schreeuw de longen uit mijn lijf bij elke doorkomst. In de dweilpauzes zing ik luidkeels mee met het dweilorkest als ze weer “Het kleine café aan de haven” inzetten, ik haak in bij mijn gelegenheidsbuurman of -vrouw en wieg met de massa mee van links naar rechts.

Leven met een doel
Het is niet alleen de feestelijke en gemoedelijke sfeer die me bevalt. Ik ben vooral geïntrigeerd en geïnspireerd door de manier waarop de deelnemers zichzelf elke keer weer trachten te verbeteren. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor schaatsers, het is de mentaliteit van topsporters in het algemeen. Ze stellen zichzelf doelen en werken daar naartoe. Dagelijks hard trainen, bewust eten, veel van huis zijn, hun hele doen en laten staat in het teken van het gestelde doel. Die toewijding en focus bewonder ik en inspireert me. In die zin is zen zoiets als het leven beoefenen alsof het topsport is. Je stelt jezelf een helder doel, liefst een flink uitdagend doel. Elke dag train je ervoor om stappen in de richting van je doel te zetten. En dat betekent heel veel kleine keuzes maken, die je conditie en je hele doen en laten steeds meer in overeenstemming brengen met je doel. Je wordt één met je doel en in dat groeien zit een grote gelukzaligheid. Als je je doel haalt kan je net zo blij als de topsporter zijn, maar het betekent ook dat er een nieuw doel gesteld moet worden om te blijven groeien. Zo leer je leven met hart en ziel en haal je het beste uit jezelf.

Samenvallen met het moment
Zo heb ik ooit Erben Wennemars uiteen horen zetten hoe hij een race benadert. Vanaf dat hij begint met zijn voorbereidingen voor de race, werkt hij toe naar de juiste mentale en fysieke toestand. Spieren warm maken, zorgen dat hij de juiste spanning ontwikkelt en toch ook ontspannen genoeg is, het visualiseren van de start en de rest van de race en dan bij de start in het schot van de starter proberen te vallen, volledige focus en helemaal samenvallen met zichzelf om elke slag raak te laten zijn. Hij beschreef hoe dat hem in een soort flow-toestand kon brengen die zalig is, waarin je voelt dat alles klopt, je optimaal presteert. Om goed te presteren als schaatser moet je bovendien precies de goede houding hebben met de juiste spanning, waarin je ontspant en je krachten optimaal op het ijs overbrengt. Dat is zen in actie. Het doet me denken aan die keren dat zazen de hemel is. Als je volmaakt stabiel zit, stevig en toch helemaal ontspannen en je volledig samenvalt met het moment, waardoor een ervaring van tijdloosheid ontstaat. Zo nu en dan valt zo’n moment je toe, maar als je ook maar iets te veel of te weinig je best doet is het 't net niet.

Uit je doel volgen je keuzes
In deze weken, nu de introductiecursussen weer van start zijn gegaan, vragen we alle nieuwe introductiecursisten om een doel te stellen. We moedigen ze aan om het doel enigszins uitdagend te laten zijn. In de aankomende maanden wordt er dan flink getraind, door de routine van het dagelijks mediteren in je leven in te passen en bewust te werken aan je doel met inspiratie uit de lessen. Het geluksgevoel als de doelen na vijf maanden gehaald zijn is absoluut de moeite waard, maar de weg naar het doel is toch waar je het werkelijke geluk vindt. En met doelen die verder gaan dan het verbeteren van je eigen conditie of omstandigheden en meer gericht worden op het geluk van anderen, wordt de weg breder en interessanter. De missie van Zen.nl om zoveel mogelijk mensen te faciliteren in duurzaam geluk is daar een mooi voorbeeld van. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om die algemeen geformuleerde missie een persoonlijke vorm te geven. Het formuleren van doelen die bij jou passen en vervolgens heel bewust keuzes maken op weg naar je doel geeft tal van dagelijkse kleine keuzes betekenis. Je gaat je realiseren dat het ertoe doet, dat jij ertoe doet. Hele gewone dagelijkse handelingen komen in een nieuw licht te staan en worden waardevol en geladen met de zin van het leven. En zo word je, terwijl je werkt aan het geluk van velen, zelf ook veel gelukkiger.

Workshop Zen en keuzes maken
Met de juiste houding en voldoende ontspanning schaats je zo je eigen records bij elkaar op de ijsbaan van jouw leven. Ondertussen bezorg je het toekijkende publiek ook een mooi feest en wellicht inspireer jij hen, zoals ik me laat inspireren door mijn schaatshelden.

Zie voor meer informatie en aanmelding voor de workshop Zen en keuzes maken:

Za. 22 feb.          Zen.nl Nijmegen
Za. 28 maart       Zen.nl Arnhem
Vrij. 17 april         Zen.nl Rotterdam
Zo. 24 mei          Zen.nl Amersfoort
Za. 20 juni          Zen.nl Zutphen