zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, museum, chinees, Rients Ritskes, cultuur, haas, konijn, tao, lang leven, onsterfelijkheid, aandacht, concentratie


Mediteren in het museumIn samenwerking met het Noord Brabants Museum organiseert Zen.nl op zondag 22 maart een unieke activiteit om de monumentale werken van Shao Fan meditatief te ervaren. Between Truth and Illusion is de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van deze hedendaagse Chinese kunstenaar.

Shao Fan (Beijing, 1964) neemt een speciale plaats in binnen de hedendaagse Chinese schilderkunst. Hij is een meester in de techniek van de klassieke inkttekening. In zijn werk combineert Shao Fan schilderkunst, tekenkunst en design met een diepgaande kennis van de Chinese cultuur. Al ruim tien jaar wordt zijn werk wereldwijd geëxposeerd. Zijn eerste solotentoonstelling in Nederland betreft een uniek overzicht met in de hoofdrol monumentale portretten van hazen en konijnen. De tentoonstelling Shao Fan: Between Truth and Illusion is van 15 februari tot en met 14 juni 2020 te zien in ’s-Hertogenbosch, Cultuurstad van het Zuiden.

Lang leve de haas en het konijn
De hoofdrolspelers van zijn monumentale werken zijn dieren. Fan ziet het konijn en de haas als archetypen en hybride wezens tussen mens en dier. Daarbij sluit hij aan bij de traditie: het konijn en de haas zijn terugkerende onderwerpen in de traditionele Chinese kunst en ambachten. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven.

Innovatief en traditioneel
Fan is één van de eerste Chinese kunstenaars die de grenzen tussen visuele kunst en meubels verkent. Hoewel het ontwerp van zijn Ming stoelen innovatief is, zijn ze verbonden met traditionele methoden. De stoelen kunnen worden beschouwd als een sculptuur die een functioneel meubel suggereren.

Mediteren in het museum
De werkwijze van Shao Fan kun je gerust meditatief noemen. Dit is met name te zien in zijn monumentale inkttekeningen die zijn opgebouwd uit duizenden pennenstreken tot welhaast hallucinerende beeltenissen. De aandacht en concentratie zijn van de werken af te lezen. Op zondagochtend 22 maart stelt Het Noordbrabants Museum de tentoonstellingszalen open, exclusief voor een groep van maximaal 25 Zen.nl-cursisten om op meditatieve wijze de kunstwerken te ervaren. De ontvangst is om 8.45 en om 9.00 uur starten we met een korte inleiding door Rients Ritskes. Daarna leiden Walter Jacobs en Nico van Spanje van Zen.nl Den Bosch de deelnemers op meditatieve wijze langs de werken van Shao Fan. Om 11.00 uur is er in de Museumbrasserie koffie / thee en carrot cake, ons aangeboden door Het Noordbrabants Museum. (Wil je daarna de rest van het museum nog bezoeken, dan is dat voor eigen rekening. Gratis op vertoon Museumkaart.)

Wil je meedoen? Meld je dan aan via https://www.zen.nl/denbosch/activiteiten/mediteren-in-het-museum.html.

Mediteren in het museum
Zondag 22 maart van 8.45 uur tot ca. 12.00 uur
Kosten: dana (vrijwillige bijdrage)
Maximaal aantal deelnemers: 25

Voor meer informatie over de tentoonstelling zie: https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/fan