whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rients Ritskes, lockdown, ziekte, NOS, corona, huisarts, rust, stress, tijd, tuin, online vergaderingen, conditie, gezondheid, sporten, beter slapen, minder files, luchtvervuilingMinder ziekte door lockdown?Rients Ritskes, Zen.nl Nederland

Natuurlijk zouden we liever geen lockdown hebben maar nu die er is, zijn er misschien ook wel voordelen. Hoe ervaar jij dat? Laat het ons weten s.v.p. en klik hier voor een korte vragenlijst over jouw ervaringen tijdens de afgelopen 8 maanden. Het invullen kost minder dan twee minuten. Volgende week publiceren we de resultaten. Onder de inzenders verloten we een cadeaubon van 20 euro te besteden bij en beschikbaar gesteld door Zen.nl webshop.

Minder ernstige ziektes tijdens lockdown
Vandaag is bij de NOS te lezen: Mogelijk duizenden Nederlanders lopen rond met een ernstige ziekte. In de eerste coronagolf waren er veel minder diagnoses voor ernstige ziektes, waaronder kanker. En die achterstand is nog altijd niet ingehaald, blijkt uit nieuw onderzoek. "Alarmerende cijfers", zeggen pathologen, omdat verondersteld moet worden dat er in Nederland duizenden patiënten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is. "We hadden gehoopt dat er na de opheffing van de gedeeltelijke lockdown een inhaalslag zou worden gemaakt", zegt Jos Bart, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Uit de cijfers blijkt echter dat een traag herstel tot een normaal niveau opgetreden is, maar dat de achterstand niet is ingehaald. De risico's op gezondheidsschade zijn groot, zegt Jos Bart van de NVVP. Het is belangrijk dat mensen met klachten zich blijven melden bij de huisarts.”

Het artikel wordt afgesloten met: De aanname dat de daling wordt veroorzaakt doordat er daadwerkelijk minder mensen ziek zijn geworden, wordt door deskundigen niet zeer waarschijnlijk geacht. Mijn vraag is, waarom wordt dit niet waarschijnlijk geacht?

Meer rust door lockdown
Persoonlijk ervaar ik de afgelopen 8 maanden meer rust door de lockdown. Ik reis veel minder, ga niet naar het buitenland en heb daardoor de afgelopen maanden veel meer tijd gehad voor de tuin. De tuin heeft er nog niet eerder zo goed bijgestaan. Wat voor mij geldt, geldt nog meer voor mijn partner. Als wetenschapper reist ze normaal gesproken nog veel meer dan ik en het komt regelmatig voor dat ze de koffer thuis niet uitpakt, omdat ze alweer weg moet. Natuurlijk, zij mist ook de reisjes en de sociale contacten die nu vervangen zijn door talloze online-vergaderingen maar ervaart daardoor veel minder reisstress.

Betere conditie door lockdown
Er zijn ook andere redenen waarom het toch niet zo onwaarschijnlijk hoeft te worden geacht dat de lockdown positieve gezondheidseffecten zou kunnen hebben. Bijvoorbeeld blijkt uit onderzoek van Polar onder tienduizenden Nederlandse gebruikers van zijn multisporthorloges, dat deze sporters nu vaker sporten en beter slapen. En op de site van het wetenschappelijke tijdschrift EOS lees ik dat tijdens de lockdown in sommige gebieden alleen al door minder files de luchtkwaliteit significant beter was, zelfs zo significant dat dit zeer waarschijnlijk leidt tot minder hartinfarcten, immers op dagen met extra luchtvervuiling zien we normaal een stijging daarvan. Aldus redeneert Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt op de site van EOS.

Hoe ervaar jij de invloed van de lockdown op jouw gezondheid? Klik hier voor een korte vragenlijst Het invullen kost minder dan twee minuten en we publiceren volgende week de resultaten.